La Paeria prescindeix de les pubilles pel seu "paper ornamental"
La Paeria prescindeix de les pubilles pel seu "paper ornamental"
Lleida

La Paeria prescindeix de les pubilles pel seu "paper ornamental"

Es replantejaran aquesta figura que es va instaurar als anys vuitanta per substituir la "reina de les festes" que hi havia durant la dictadura franquista

RedaccióActualitzat

Un costum que està en qüestió a Lleida: La Paeria ha decidit que les pubilles no participaran aquest any ni a la Fira de Sant Miquel ni a les Festes de la Tardor. Diuen que tenen un paper ornamental que s'ha de replantejar.

Júlia Drago és una de les deu pubilles de Lleida. Fa pocs dies que va saber que potser ja no es tornarà a posar el vestit de pubilla ni a lluir la banda que l'acredita com una de les joves que havia de representar aquest any la ciutat.

Júlia Drago vol que es conservi aquesta figura, i critica l'Ajuntament, que, d'entrada, en vol prescindir:

"És el fet de dir: ja no us necessitem i que no t'hagin enviat cap correu ni res formal. Ho trobo molt lleig, però molt lleig en el sentit d'una mica de respecte cap a nosaltres. No som aquelles nines, titelles, no. Som persones."

 

 

Les pubilles participen en actes de les festes de la ciutat, com l'ofrena al patró Sant Anastasi, les Festes de Maig o el Dia de la Ciutat a la Fira de Sant Miquel.

La figura es va instaurar als anys vuitanta per substituir la "reina de les festes" que hi havia durant la dictadura franquista. La Federació d'Associacions de Veïns defensa les pubilles.

Antoni Baró, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida:

"Hi ha decepció. Hi ha disgust. I esperem que a continuació hi hagi diàleg. Ara ja està. Nosaltres ja farem algunes propostes."

 

 

La Paeria diu que el paper de les pubilles era merament ornamental. El vol dotar de més protagonisme, també als hereus, d'acord amb la Federació de Veïns i pubilles, amb qui es reunirà.

Sandra Castro, regidora de Drets i Feminismes:

"El que ens agradaria és que fos una figura escollida pels infants i joves de la ciutat. Volem que estiguin empoderats, que es mostrin els talents. Que els infants i joves s'hi puguin emmirallar."

Ni federació ni pubilles volen que els vestits acabin tancats a l'armari i aquest divendres sortiran al carrer.

Anar al contingut