Segons diversos estudis, els joves escolten música més sovint i en més contextos que els adults de mitjana edat

La música que escoltem als 14 anys és la que ens deixa més empremta

Un estudi científic desgrana els factors que marquen les preferències musicals

RedaccióActualitzat

"Tendim a identificar-nos i recordar la música que hem escoltat durant els nostres anys d'adolescència". És la conclusió a la qual han arribat un grup de científics de la Universitat de Cambridge i de Bar-Ilan que han publicat un complex estudi sobre gustos musicals. Li han posat per títol "The song is you" (La cançó ets tu).

L'estudi conclou que, tot i que les preferències poden canviar amb el temps, la música que escoltem entre els 10 anys i els 30 és la que més ens marcarà durant la resta de la nostra vida.

Però els investigadors concreten encara més: és al voltant dels 14 anys quan la nostra selecció musical deixarà més petja. I l'argument és que en aquest període vital moltes persones exploren la seva identitat social i, per tant, tendeixen també a formar la seva identitat musical.

Les preferències musicals es formen durant l'adolescència (Reuters/Pilar Olivares)

Atributs musicals

L'estudi també posa sobre la taula nous factors que, a més de la nostra cultura, personalitat, edat o sexe, també influeixen a l'hora de sentir-se atret per una cançó o un gènere musical concrets.

Segons els investigadors, els nostres gustos musicals venen marcats pel que anomenen "atributs musicals". Un d'aquests atributs seria l'excitació, vinculada a l'energia i la intensitat de la música. Les cançons punk o heavy metal en serien una clara mostra.


Altres paràmetres passarien per l'espectre de les emocions, des de les negatives fins a les positives. Les cançons de pop i rock animades en serien un exemple.


La profunditat de la proposta musical seria un altre dels atributs que indicaria "el nivell de complexitat emocional i intel·lectual" de la cançó o l'estil. Així, la música rap seria baixa en profunditat, mentre que la música clàssica o el jazz tindrien molta profunditat.


La personalitat de l'artista

Altres conclusions a les quals arriben els científics són que preferim la música d'un artista amb la personalitat del qual ens identifiquem.

"Quan la gent escolta música, està sent impulsada per la semblança que l'artista té amb ell", assegura David M. Greenberg, un dels responsables de l'estudi.

Una fan de Taylor Swift deixant ben clara la seva admiració per la cantant (Reuters/Mark Blinch)

A més d'aquests nous elements, la investigació corrobora la importància de factors com l'edat, el gènere o la cultura en els gustos musicals.

Greenberg, per exemple, assegura que als homes i als més joves els agrada la música més intensa, mentre que els oients de música suau són més propensos a ser dones.

 

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut