Entra en vigor la llei que obliga a controlar els horaris de tots els treballadors
Entra en vigor la llei que obliga a controlar els horaris de tots els treballadors

La deixadesa empresarial dilueix l'estrena del registre horari obligatori

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, afirma que "ningú s'ha pres seriosament" el registre horari i avisa que "la Inspecció actuarà"

RedaccióActualitzat

Les eleccions generals i la deixadesa dels empresaris han endarrerit la posada en pràctica de la llei que obliga a registrar la jornada laboral, que ha entrat en vigor aquest diumenge.

La ministra de Treball en funcions del govern espanyol, Magdalena Valerio, ha recordat que la norma fa dos mesos que està publicada i ha lamentat que les empreses encara no s'hagin preparat:

"Això és molt nostre, esperar fins a l'últim dia. Ningú s'ho ha pres seriosament i la Inspecció actuarà"

Aquest dimarts, de fet, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha ratificat que els estats membres han d'obligar els empresaris a implantar un sistema objectiu, fiable i accessible, diu, que permeti el registre diari de la jornada laboral de cada treballador. 

En la sentència, el tribunal diu que correspon a cada estat definir els criteris per a l'aplicació d'aquest sistema, tenint en compte les particularitats de cada sector i, fins i tot, les característiques de determinades empreses. 

El tribunal es pronuncia així a petició de l'Audiència espanyola, que al gener li va demanar que interpretés dos articles de l'Estatut dels Treballadors relatius a la jornada laboral, uns articles que podien incomplir les normes comunitàries perquè deixaven en mans dels empresaris els descansos diaris i setmanals. 

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, en el Consell de Ministres

 

Dubtes dels empresaris i sindicats

La norma no convenç del tot els empresaris i tampoc els sindicats, perquè són les empreses les que tenen l'obligació d'implantar el registre de jornada i es deixa a les seves mans fer-ho negociant amb els representants dels treballadors.

La vicesecretària de la UGT, Cristina Antoñanzas, exigeix a les patronals que comencin a negociar tant a nivell sectorial com a nivell autonòmic, perquè fins ara "no s'ha obert gairebé cap taula de negociació".

Tot i tenir la norma publicada des de fa dos mesos, el Departament de Treball ha esperat fins aquest dilluns per publicar una guia pràctica per a les empreses.

Les principals dificultats les han tingut les pimes, per a les quals, segons la seva patronal Cepyme, comporta noves càrregues, costos econòmics i traves per la seva aplicació.

Les empreses hauran de controlar obligatòriament el registre horari dels treballadors


 

Moratòria "raonable"

La nova norma de l'executiu socialista no tindrà un gran impacte en l'Administració General de l'Estat, perquè el registre de jornada fa anys que està implantat. Tot i això, algunes empreses públiques com Paradores, on s'han detectat casos de frau, ho començaran a controlar.

Inspecció de Treball donarà un marge de maniobra "raonable" d'uns dos o tres mesos per començar a sancionar. També lamenta que la norma contempli una multa global per l'absència de registre en lloc d'una per cada treballador.

La presidenta del sindicat d'inspectors de Treball, Ana Ercoreca, ha assegurat que ja s'estan fent visites a centres de treball i demanant el registre de jornada i que no poden dir que "ens ha agafat a última hora" perquè "de temps, n'han tingut".

 

"Pèrdua de temps", segons els treballadors del camp

El sector on la normativa ha creat més controvèrsia és el primari. Pagesos, ramaders i agricultors també hauran de fitxar a partir d'ara. Joan Carles-Massot és empresari agroramader:

"És complex perquè moltes tasques es fan directament al camp. Això comporta que cada dia a l'hora d'incorporar-se a la feina ha d'anar a un lloc concret a signar l'entrada. Hi ha una pèrdua de temps."


El secretari general de FICA-UGT, Xavier Perelló, veu positiva la posada en marxa d'aquesta mesura:

"El que ha d'aflorar d'una vegada són les hores extraordinàries que es fan a les empreses. S'estan vulnerant aquests drets. Aquesta mesura ajudarà tots els treballadors a fer l'horari que toca."

 


Es calcula que, a Catalunya, al camp i en la indústria ramadera hi ha més de 50.000 persones assalariades. Pels sindicats, el repte serà garantir el dret a fitxar dels 20.000 treballadors temporers que s'espera que hi haurà durant la pròxima campanya de la fruita a les comarques de Lleida.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut