La reunió de Junts se celebrarà just abans de la sessió del Congrés prevista per a les deu del matí (Eduardo Parra/Europa Press)

Junts decidirà a última hora el vot a la presidència del Congrés: Puigdemont recepta paciència

La formació de l'expresident de la Generalitat és clau en el puzzle de les negociacions per formar govern, que els partits diuen que continuen amb discreció

En uns dies marcats pel pont i el festiu del 15 d'agost, i en ple compte enrere per a la constitució del Congrés, les negociacions entre els partits no s'han aturat. Continuen, diuen, amb discreció, en una setmana decisiva.

No hi ha gaire temps per perdre, perquè dijous es constitueix la cambra, i a hores d'ara encara és una incògnita qui en serà el president i com quedarà la mesa.

Tot està obert i tot indica que el resultat final se sabrà pràcticament en temps de descompte.

De moment, i segons ha pogut saber TV3, la cúpula de Junts ha fixat per dijous a primera hora la reunió telemàtica en què decidirà si vota a favor d'una mesa progressista presidida pel PSOE.

Junts és una peça clau en aquest puzzle i prendrà la decisió in extremis, tenint en compte que el ple està convocat a les 10 del matí del mateix dia.

A través d'una piulada, Carles Puigdemont ha assegurat que veu nerviosisme per les negociacions i ha receptat als seus "paciència, perseverança i perspectiva":

 

L'expresident de la Generalitat també rebutja negociar a través de declaracions públiques, el mateix que defensa l'exconseller Joaquim Forn.

En declaracions al Matí de Catalunya Ràdio, Forn ha afirmat que "hem de fer les coses amb tota la tranquil·litat" i que "no hi ha cap necessitat d'aparèixer constantment als mitjans de comunicació".

A més, l'ex-pres polític ha sostingut que l'amnistia no és un punt d'arribada en la negociació per investir el president en funcions i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, sinó un "punt de partida" per iniciar-la.

La primera votació important al Congrés se saldarà sense cap mena de coordinació entre Junts i ERC. De fet, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", l'exlíder dels republicans a Madrid Joan Tardà ha relegat a un segon pla la unitat estratègica i ha acusat Junts de confondre la ciutadania ocultant les seves condicions a l'hora de negociar.


PSOE i Sumar insten a conformar un bloc progressista

Mentrestant, al Congrés aquest dilluns diversos diputats han recollit les credencials. Poca cosa han dit de com avancen les negociacions per conformar la mesa, i encara molt menys sobre la possible investidura de Pedro Sánchez.

Pilar Alegría ha anat a recollir les credencials aquest dilluns al matí (Ricardo Rubio/Europa Press)

La ministra i portaveu del PSOE Pilar Alegría ha demanat "prudència, diàleg i discreció". Els socialistes defensen que sigui un dels seus diputats qui presideixi el Congrés, sense avançar cap pista sobre qui podria ser, i rebutgen la proposta de Coalició Canària, que suggeria que el PNB presidís la Cambra Baixa.

Segons la vicepresidenta del govern espanyol Nadia Calviño, "si hi ha voluntat que s'arribi a aquest acord, dijous tindrem una mesa del Congrés que ha de representar el resultat que els espanyols han expressat majoritàriament: que volen una majoria progressista".

En una línia molt semblant s'ha expressat Marta Lois. En la seva estrena com a portaveu de Sumar al Congrés, ha instat a formar "una mesa que representi el que la gent ha votat, que sigui progressista".

Mentrestant, Bildu demana suport a un govern progressista i el PP aposta per liderar l'executiu en solitari i acabar així amb les concessions a l'independentisme.

Els nous diputats de Bildu han ofert una roda de premsa des del Congrés (Ricardo Rubio/Europa Press)

"Hi va haver sessions en l'anterior legislatura i no sabem fins a quin punt està disposat a cedir Pedro Sánchez", ha dit Elías Bendodo, que és el coordinador general del PP.

Sigui com sigui, els negociadors han de resoldre la feina abans de dijous a les deu del matí, quan s'iniciarà la sessió de constitució del nou Congrés.

ARXIVAT A:
JuntsCarles PuigdemontCongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut