Compte enrere per a la constitució del Congrés: la presidència, primer round post-23J

Dijous es constitueixen les Corts i a quatre dies per escollir la mesa del Congrés, encara no se sap qui la presidirà. El PSOE no té garantits els vots de Junts i Esquerra

RedaccióActualitzat

Aquesta setmana s'han de constituir les Corts, en ple mes d'agost, un fet que ja servirà per donar pistes sobre la futura investidura d'un govern espanyol després dels resultats del 23J. Això s'escenificarà dijous, però el dia abans, el 16 d'agost ja hi haurà activitat al Congrés. És l'últim dia per recollir les credencials de diputat.

Ho faran Yolanda Díaz, de Sumar o el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Pedro Sánchez ja la té perquè va delegar la recollida fa uns dies, però també serà al Congrés perquè hi haurà les primeres reunions dels futurs grups parlamentaris.

L'endemà, dia 17, hi ha la constitució del Congrés i el Senat. Aquí es veurà amb quins suports compten Sánchez i Feijóo perquè quan es vota la composició de la mesa del Congrés, s'elegeix com a president el candidat més votat.

El PP podria presentar Ana Pastor mentre que el PSOE encara està decidint qui serà, un cop descartada la continuïtat de Meritxell Batet.

El mateix dia, el ja president o presidenta de la cambra n'informarà el rei al Palau de La Zarzuela.

I llavors, Felip VI pot iniciar la ronda de consultes amb els representants dels partits per decidir qui es pot sotmetre a la sessió d'investidura. Això serà amb tot probabilitat a partir del 21 d'agost, tot i que no hi ha una data exacta per començar les consultes ni tampoc per acabar-les. 

El 24 d'agost és la data màxima per formar els grups parlamentaris i començar de ple l'activitat al Congrés.

 

La presidència del Congrés, primer pas

Dijous serà el primer dia que es mesuraran les forces entre Feijóo i Sánchez, amb un resultat més incert que mai. El PSOE encara no s'ha garantit els vots de Junts i d'ERC. Els de Carles Puigdemont encara no han aclarit què faran i esperen propostes concretes sobre l'amnistia i l'autodeterminació. 

I ERC ha sortit avui a demanar gestos, com ara que el català no estigui vetat al Congrés. Una altra proposta és la de Coalició Canària, que proposa que la presidència del Congrés sigui per a un nacionalista basc, del PNB.

Però el PSOE vol mantenir la presidència de la mesa. Per substituir Meritxell Batet sonen l'expresidenta balear Francina Armengol, el ministre Félix Bolaños o fins i tot Patxi López, el portaveu socialista que aquest diumenge ha donat per fet que hi haurà acord. 

Yolanda Díaz fixa data d'inici del curs polític al setembre, perquè el nou govern arrenqui com els nens a l'escola.

Mentrestant, el PP no llença la tovallola i dijous presentarà candidatura. Els populars volen intentar que la mesa sigui fidel als resultats electorals, i això implicaria tornar a cedir una cadira a Vox.


Com s'elegeix la mesa del Congrés?

La sessió començarà a les 10 del matí. Primer s'escollirà la presidència del Congrés. Es cridarà als diputats un a un, per ordre alfabètic i aquests hauran d'escriure un sol nom a la papereta i posar-la dins l'urna. Assumirà el càrrec qui obtingui la majoria absoluta, 176 diputats en primera volta, i si no, es va a una segona volta entre els dos diputats amb més vots. I s'escull el que tingui més suports.

Aquí és on es veuen les llargues cues de diputats esperant per votar.

Tot seguit s'escolliran les 4 vicepresidències. Els 4 diputats que tinguin més vots obtindran el càrrec de manera successiva. I després es fa el mateix amb les 4 secretaries. En cas d'empat s'ha de continuar votant fins que hi hagi desempat. Un cop escollits els 9 membres de la mesa, tots hauran d'acatar la Constitució. Un procés que es pot allargar hores. El 2019, en van ser més de cinc.

ARXIVAT A:
Congrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut