Una de les campanes d'Ivars de Noguera

Joves d'Ivars de Noguera recuperen repics de campana per fer anuncis als veïns

S'han recuperat deu repics, dels quals només n'havien sobreviscut dos a la jubilació del campaner

Actualitzat

Els joves d'Ivars de Noguera han recuperat els repics de campana de manera manual per comunicar diverses qüestions als veïns del poble; un tipus d'anuncis que gairebé s'havien perdut.

Per exemple, el toc del mal temps, que indica que està venint una tronada, que es fa amb les dues campanes velles del poble. Però la tradició l'han adaptat als temps que corren i, per evitar el risc que algú pugi al campanar quan s'acosta una tempesta, aquest toc de campana ara el fan servir només per anunciar canvis d'estació.

Carles Sarroca, un dels joves que han recuperat aquesta tradició, explica que quan eren adolescents pujaven al campanar amb el Peret –el campaner d'aquell moment– i anaven escoltant els repics fins que, ja una mica més grans, el van començar a ajudar.

El campanar d'Ivars de Noguera
El campanar d'Ivars de Noguera

En total s'han recuperat deu repics, dels quals només n'havien sobreviscut dos a la jubilació del campaner i l'automatització del campanar –fa tretze anys–, com explica Montserrat Bernat, tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament d'Ivars de Noguera:

"Els repics que s'havien mantingut són el de difunts, quan hi ha una defunció, o el de les festes majors".

Les particulars lliçons del Peret han servit per recuperar de l'oblit tocs de campana. El toc de foc, però, –que avisa d'un incendi– no l'han hagut de fer servir mai i esperen que continuï sonant només als assajos.

 

 

Anar al contingut