Barcelona

Generalitat i ajuntaments reclamen que se'ls tingui en compte per aplicar la norma europea sobre pirotècnia

La Generalitat i els ajuntaments reclamen al govern central que se'ls tingui en compte per aplicar la norma europea sobre pirotècnia. Demanen que les comunitats autònomes estableixin la llista d'excepcions a la normativa i puguin formar els grups que han de manipular el material pirotècnic.

Actualitzat
La Generalitat i els ajuntaments han demanat consensuadament poder dir-hi la seva en el debat sobre l'aplicació de la nova legislació europea sobre pirotècnia. Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular, assegura que "és una transposició, una aplicació a l'estat espanyol de la normativa europea, sobretot des de la perspectiva industrial, i no podria ser que el nostre apartat de foc, més ritual, en quedés despenjat."

Per això el govern català i els ajuntaments sol·liciten que siguin les comunitats autònomes les que estableixin el catàleg d'excepcions a la normativa. Un catàleg, a Catalunya, encara pendent d'elaborar-se, que recolliria les festes populars vives, siguin més o menys antigues, que inclouen pirotècnia.

La Generalitat també demana que les comunitats autònomes puguin establir plans formatius per manipular aquest material, de manera que puguin modificar l'edat mínima per fer-ho, que ara està establerta en els dotze anys a Europa.

S'hauria d'arribar a un acord abans de l'estiu, amb prou temps per aprovar el Reial Decret abans del 4 de gener del 2010, que és quan s'ha de començar a aplicar la directiva europea.

Clam a Berga a favor de la Patum

Aquest dissabte, Berga ha estat la protagonista d'un fort clam a favor de la Patum. Unes 10.000 persones han participat en una concentració, de caràcter festiu, per deixar clar que rebutgen la norma que regula l'ús de material pirotècnic. Més de 450 entitats de tots els Països Catalans han participat a la concentració per exigir la protecció del folklore autòcton davant de la norma comunitària.
 
La normativa europea sobre pirotècnia restringeix l'accés al material pirotècnic als menors de 12 anys. La directiva també prohibeix tota mena de correfocs si no hi ha una distància mínima de 30 metres amb els edificis. Unes condicions que serien molt difícils de complir en festes com la Patum
Anar al contingut