Madrid

Garzón evita la recusació negant al PP l'opció de personar-se en la causa per corrupció

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha desestimat la petició del Partit Popular de personar-se en la causa que investiga la trama de corrupció liderada per l'empresari Francisco Correa, vinculat al PP fins l'any 2004. Amb aquesta decisió, Garzón evita que els populars el puguin recusar. Garzón ha adoptat aquesta decisió en una interlocutòria, contra la qual no es pot recórrer, després que els dirigents del PP presentessin aquest dijous dos escrits demanant personar-se com a acusació particular per indefensió i plantejant un incident de recusació del magistrat per presumpta enemistat manifesta. Garzón avança que s'inhibirà de la causa quan acabi el gruix de la investigació perquè implicarà persones aforades.

Actualitzat
En la mateixa interlocutòria, Garzón assenyala que "existeixen seriosos indicis que persones vinculades a aquesta formació política [el PP] podrien tenir responsabilitat en aquesta causa o en aquelles altres que es tramitin després de la inhibició que s'acordarà per l'aforament d'algunes d'elles". La inhibició és obligatòria en aquelles causes que impliquen persones aforades (membres del govern, diputats...), ja que la investigació, en aquests casos, correspon al Tribunal Suprem. Tot i això, Garzón podria seguir instruint la resta de la causa pel que fa a persones no aforades.

Pel que fa a la petició del PP de personar-se com a acusació particular, Garzón assenyala que és "absolutament incompatible" i que és "prematur" que es pugui considerar aquesta formació política com a "responsable civil subsidiària". Segons el magistrat de l'Audiència Nacional, el PP no "reuneix els requisits exigits legalment per decidir en aquest moment" que pugui personar-se com a acusació particular.

Rajoy demanarà al Congrés la dimissió de Bermejo

El president del PP, Mariano Rajoy, ha anunciat que dimecres vienent aprofitarà la sessió de control al govern per demanar la dimissió del ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, i ha tornat a insistir que el seu partit té "dret" a personar-se en la causa oberta per Garzón per la pressumpta xarxa de corrupció. Tot i la negativa de Garzón, Rajoy ha dit que personar-se és "el mínim dret" que té el seu partit perquè "s'intenta fer una causa general contra el PP" i, per això, "volem estar allà, per saber qui acusa el PP i de què".

Pel que fa a la partida de caça en què van coincidir Garzón i Bermejo, Rajoy l'ha qualificat "d'atemptat a la qualitat de la democràcia". Segons el líder del PP és "impropi" que el ministre de Justícia "estigui reunit" amb el jutge instructor de l'Audiència Nacional i ha advertit que "en qualsevol país civilitzat" això comportaria la dimissió del ministre. Fent un símil futbolístic, Rajoy ha dit que és com si en un partit es xiulessin tres penalts injustos contra un equip i al dia següent se sapigués que l'entrenador del club guanyador va estar sopant amb l'àrbitre.

Sobre la coincidència de Garzón i Bermejo en una partida de caça, la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha dit que es tracta d'una "activitat privada del ministre" i que el govern amb aquestes coses no hi té res a dir.
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut