França congela preus de 5.000 productes bàsics després de pactar amb fabricants i súpers

La mesura pretén combatre la inflació que afecta els consumidors a l'hora d'omplir el cistell de la compra i arriba després d'un primer acord al març

RedaccióActualitzat

El govern francès ha anunciat aquest dijous un acord amb 75 productors i distribuïdors per congelar el preu de 5.000 productes bàsics. Hauran d'abaixar-lo o com a mínim no apujar-lo.

En un context d'alça generalitzada de preus a la Unió Europea, la mesura pretén combatre la inflació que afecta els consumidors a l'hora d'omplir el cistell de la compra.

La pujada de preus ha afectat els cistells de la compra francesos (Burst)

El pacte per dominar els preus arriba després de dos dies de negociacions entre el ministre d'Economia, Bruno Le Maire, i els grans de la distribució i de la indústria alimentària, amb qui ja es va trobar al març.

Aleshores es va acordar una primera llista de 2.500 productes bàsics que no podien pujar de preu. Ara, com que l'encariment de la vida continua vigent, se'ls ha demanat que facin més esforços i doblin aquesta xifra.

La mesura afecta productes de primera necessitat (Pexels)

Els súpers acusen els fabricants

Els supermercats mantenen que l'origen del problema és el mateix que hi havia fa sis mesos: els grans productors.

Com a mínim és el que denuncien tòtems de la distribució francesa com Carrefour. El seu president, Alexandre Bompart, els apunta directament que "no volen trobar un acord":

"El que els consumidors no poden entendre és que els productes pugin entre un 20 i un 30%, al mateix temps que estan baixant les matèries primeres, l'energia o també el cost dels transports".

75 productors i distribuïdors s'han sumat a l'acord per congelar preus (Reuters)

Pactes per reduir l'alt cost de la vida

Però en una economia de lliure mercat resulta difícil ordenar baixades de preus per decret. El ministre Le Maire demana pactes i amenaça de sancionar els que no els compleixi.

En una entrevista televisiva fins i tot s'ha atrevit a assenyalar, amb noms i cognoms, els que no col·laboren:

"Deixi'm dir empreses que no estan col·laborant, perquè podrien fer més. Penso en Unilever, Nestlé o Pepsico. Aquestes grans multinacionals han fet una mica, però no prou: els demanem més, aquest és l'objectiu".

El ministre d'Economia francès ha denunciat grans grups com Unilever, Nestlé o Pepsico de no adherir-se al pacte (Reuters)

D'altra banda, l'acord inclou l'avançament al setembre de les negociacions entre fabricants i supermercats per reduir tarifes de cara a l'any vinent.

Això permetria disminuir també el tiquet de les famílies els primers mesos del 2024.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaFrançaIPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut