Arriben a Barcelona els turistes atrapats durant 10 dies a Etiòpia per un conflicte armat

Han arribat via Istanbul després que dissabte un helicòpter militar els rescatés d'una zona controlada per les milícies Fano

RedaccióActualitzat

Nou dels turistes que van quedar atrapats en una zona en conflicte militar al nord d'Etiòpia han arribat aquest dilluns a la tarda a l'aeroport del Prat, en un vol comercial procedent d'Istanbul.

Han arribat cap a les sis de la tarda, després que perdessin un vol de connexió que els hauria permès arribar al matí. Al llarg del dia també han tornat sis turistes a Madrid i tres més a València.

"Estem perfectes, però esgotades", ha explicat una de les turistes tot just després de travessar les portes d'arribades de la terminal. Així mateix, Adelina Matas i Núria Giménez han aprofitat per lamentar l'actitud de l'ambaixador durant les negociacions per al seu retorn, alhora que han agraït la feina del cònsol honorari de Barcelona.

"Ens hem sentit abandonats per l'ambaixada... sort del Miquel de l'agència i els seus contactes", han detallat. L'agència en qüestió, Kananga, ha suspès tots els viatges que tenia previstos per aquest estiu a Etiòpia.

El vol ha arribat cap a les sis de la tarda d'aquest dilluns (CCMA)

La guia del grup, Noèlia Bertran, ha explicat que estan "molt feliços i emocionats" d'haver arribat, i "tranquils però encara amb nervis" després d'un viatge de tornada molt llarg.

Bertran ha remarcat que es tractava d'un viatge turístic i que no s'esperaven aquest tomb en la situació, que els va fer témer per la seva vida:

"Era un viatge de vacances, es va treure la zona de Tigre, que era una zona on hi havia hagut problemes. Era un viatge normal, ens va explotar el quart dia, de Gonder a Bahir Dar. Va ser una sorpresa per a tothom, ningú ens va avisar de res, no vam veure cap senyal enlloc, va ser mala sort per al grup."

La guia també ha recordat que van sentir el soroll de molts trets, que van veure cadàvers i que, en una ocasió, de nit, els van fer amagar en una habitació on van passar una hora en silenci.

Amb l'aterratge a l'aeroport del Prat acaba l'odissea que han viscut des de fa gairebé 2 setmanes, quan el grup, de 18 turistes i una guia, van ser interceptats per les milícies Fano a la regió d'Amhara.


"Ha estat una bomba d'esdeveniments"

Diumenge la guia, Noèlia Bertran, i una de les turistes, Inma de Blas, van explicar com ho estaven vivint:

Inma de Blas: "Ha estat una mica atzarós, ara ja estem de relax, sembla que..., no sabem gaire bé què ha passat, ja tindrem temps..."

Noèlia Bertran: "Caldrà processar-ho tot, perquè ha estat una bomba d'esdeveniments, han passat moltes coses i, un cop a Espanya, haurem de processar-ho. Volem donar les gràcies al suport mediàtic i a les famílies, perquè ens han ajudat moltíssim i tota aquesta pressió ha fet que tot això es mogués molt més ràpid, si no, crec que encara seríem a Addis Zemen."

Després de ser interceptats per les milícies, el grup va passar una setmana allotjat en un hotel d'Addis Zemen, una petita localitat a prop del llac Tana, mentre negociaven a múltiples bandes poder sortir d'allà.

Etiòpia
Els milicians es van enfilar sobre la furgoneta i disparaven trets a l'aire (Jordi Iturria)

Rescat en helicòpter militar

Després d'aconseguir el vistiplau del líder de les milícies, van intentar marxar per carretera, però van haver de tornar enrere perquè es van trobar les rutes tallades per controls irregulars.

Finalment, aquest dissabte un helicòpter militar de l'exèrcit etíop els va portar d'Addis Zemen a Bahir Dar, a l'altra banda del llac, i d'allà van anar en avió a la capital, Addis Abeba.

Segons el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol, el rescat en helicòpter va ser possible gràcies a les negociacions de l'ambaixada amb alts càrrecs del govern d'Etiòpia.

Zona d'interès turístic però d'alt risc

El Ministeri d'Afers Exteriors assegura que des de fa un any recomana que no es viatgi per cap motiu a Amhara i a altres regions del nord d'Etiòpia, com Tigre, pels conflictes armats que hi ha.

El ministre en funcions d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha insistit aquest dilluns que el govern espanyol feia "molts mesos" que desaconsellava viatjar al nord d'Etiòpia.

Tot i això, Baños ha subratllat que "altres agències havien estat a la zona sense problema" fa pocs dies i que la regió que ells evitaven és la de més al nord, Tigre, en conflicte des de fa temps.

En aquest sentit, l'agència Kananga, l'operador contractat pels viatgers que han estat uns dies atrapats a Etiòpia, diu que no tenia constància que el ministeri hagués desaconsellat viatjar a la zona.

El director de Kananga, Jonás Baños, ha explicat a l'ACN que "sempre" segueixen els consells del govern espanyol. "Ha estat una cosa totalment sobrevinguda i que no ens esperàvem. Si no, evidentment, no hi hauríem enviat viatgers", ha aclarit.

El principal interès turístic d'Amhara són les esglésies cristianes excavades a la roca, patrimoni de la Unesco, i també Gonder, l'antiga capital d'Etiòpia; el grup hi va anar just quan havia esclatat un conflicte militar.

El motiu és la intenció del govern d'Etiòpia d'integrar les milícies Fano a l'exèrcit; les milícies es van revoltar, van prendre el control de la regió i van interceptar els turistes que hi circulaven.

 

 

ARXIVAT A:
TurismeÀfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut