Els partits tanquen la campanya amb missatges per intentar captar el vot dels indecisos

Si es compleixen les enquestes, dilluns quedarà un panorama sense majories clares i caldran pactes que els partits no han revelat

RedaccióActualitzat

Tanca la campanya per a les eleccions de diumenge, i aquest divendres s'han fet els actes més multitudinaris dels últims dies. Tots els partits han apel·lat als indecisos i als descontents d'altres formacions, en un intent d'esgarrapar els últims vots.

Mentre s'enllesteix el dispositiu electoral de cara a diumenge, els partits han aprofitat l'últim dia de campanya per fer arribar els seus missatges. Es tracta d'intentar esgarrapar suports fins a l'últim minut. 

La campanya electoral arriba al final amb l'ombra del bloqueig polític planant, sense majories clares al Parlament. En aquest context, els indecisos poden tenir la clau, ja que les enquestes parlen d'un 40% d'electors que no tenen encara decidit el seu vot. 

Al PSC, Pedro Sánchez ha protagonitzat l'acte de tancament a la Vall d'Hebron, a Barcelona, on ha aparegut al costat del candidat Salvador Illa. Els socialistes insisteixen que cal concentrar el vot en el PSC per guanyar i, sobretot, per poder governar a Catalunya. Ha estat el cinquè dia que Sánchez fa campanya a favor d'Illa. El líder del PSC ha fet una crida a superar les etapes independentistes i ha demanat el vot de tothom, també el dels que no els han votat mai.

Crits de "president, president" al Serrallo, a Tarragona, en l'acte de tancament de campanya d'Esquerra Republicana. El candidat, Pere Aragonès, ha apel·lat a la gent que encara dubta si votar Esquerra o Junts o el PSC. Esquerra aspira a concentrar el vot d'esquerres per seguir, diu, avançant en drets socials i nacionals, i s'agafa a la feina feta fins ara. Amb els socialistes, diu Aragonès, governaria La Moncloa i el rei Felip VI tornaria a la Generalitat de la mà de Salvador Illa. Amb Junts, ha dit, el que tornarà seran les retallades.

Junts ha tancat campanya a Elna amb el míting amb més assistents dels que s'han fet a la Catalunya Nord aquests dies. 
Carles Puigdemont s'ha mostrat convençut de la victòria el 12M si l'independentisme es mobilitza com va fer l'1 d'Octubre. Puigdemont diu que el PSC és obedient a Madrid i ha demanat donar un cop de puny sobre la taula i dir prou al maltractament que reben els catalans. El candidat també ha posat el focus a Europa, on, segons ell, se segueix de prop el que passa a Catalunya. 

Vox ha tancat la campanya a la plaça Artós de Barcelona, feu de l'extrema dreta barcelonina. El partit aspira a consolidar els resultats del 2021, quan va entrar al Parlament amb 11 diputats, i per aconseguir-ho ha centrat el discurs a criminalitzar la immigració. Santiago Abascal ha apel·lat al vot dels abstencionistes i els indecisos, mentre que Ignacio Garriga ha criticat que el PP, a parer seu, canvia d'opinió sobre la immigració en funció de les enquestes.

La CUP ha triat el passeig del Born de Barcelona, al costat del fossar de les Moreres, per fer l'acte més multitudinari de la campanya. Els anticapitalistes han convidat a l'acte figures rellevants que van tenir un paper important en els moments clau del procés com David Fernández i Anna Gabriel. La CUP es reivindica com un partit que l'última dècada ha escorat les altres formacions independentistes cap a l'esquerra i asseguren que són una opció necessària per fer front a l'extrema dreta i defensar els serveis públics.

Els Comuns han tancat campanya a Cornellà, al Baix Llobregat, amb la plana major de la formació i de Sumar fent costat a Jéssica Albiach. Yolanda Díaz, Ernest Urtasun i Ada Colau han demanat el vot per a ella. Albiach ha cridat a concentrar el vot en els Comuns per decantar cap a l'esquerra un PSC que veuen cada cop més pròxim a Junts.

Ciutadans ha posat el punt final a la campanya amb una festa a l'Hotel Ciutat de Barcelona. El candidat, Carlos Carrizosa, ha apel·lat al milió de votants que els van fer guanyar les eleccions el 2017 perquè els tornin a fer costat, ja que el procés, ha dit, no està mort. També s'ha mostrat convençut que diumenge aconseguiran batre les enquestes.

"Canvi" ha estat una de les paraules més repetides aquest divendres en el míting de tancament de campanya del PP, a Bellvitge. Alberto Núñez Feijóo, que ha participat activament en la campanya, ha tornat a demanar unir el vot en el PP per deixar enrere la Catalunya del procés. El candidat popular, Alejandro Fernández, ha dit que s'hi deixarà la pell perquè Catalunya torni a ser un lloc il·lusionant on viure.


Gairebé 100.000 electors han votat per correu

Correus ha admès 97.452 vots per correu per a les eleccions, fet que suposa un 63,8% menys que en els anteriors comicis celebrats durant la pandèmia, el febrer de 2021, i un 36,6% més que a les eleccions de desembre del 2017.

El 91,1% de les persones que havien sol·licitat aquest sistema de votació l'han acabat exercint, una xifra similar a la registrada en anteriors processos electorals. Per demarcacions, s'han registrat 72.274 vots per correu a la de Barcelona, 8.901 a la de Girona, 8.572 a la de Tarragona i 7.705 a la de Lleida.

Aquest diumenge, jornada electoral, Correus entregarà els vots als col·legis electorals corresponents, fet pel qual ha organitzat un dispositiu especial amb més de 2.800 professionals. Quan tanquin els col·legis, els vots per correu s'afegiran a les urnes per poder començar el recompte.

ARXIVAT A:
JuntsERCCsPSCComunsCUPEleccions Parlament Catalunya 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut