Taula de so
La tria de les cançons forma part de la campanya electoral (iStock/Colorsandia)

La campanya del 12M, en cançons: "No són decisives, però sí que mobilitzen"

Repassem les peces musicals que ha triat cada partit per mobilitzar l'electoral de cara als comicisa al Parlament d'aquest diumenge

RedaccióActualitzat

Diuen que la música és un llenguatge universal, una forma de comunicar que traspassa barreres. La música emociona, engresca i també reivindica. I és precisament això el que busquen els partits polítics: fer arribar el seu missatge tan lluny com sigui possible.

Encara més en una campanya electoral. I això ha tornat a passar en aquesta, per a les eleccions al Parlament del 12 de maig.

"S'aposta per cançons molt enganxoses, amb tornades que se't queden, fins i tot encara que estigui als teus antípodes polítics", assegura Teresa Ciges, consultora en comunicació política. "Així que també són una forma d'arribar a l'electorat no polititzat", afegeix.

A més, explica, citant el divulgador científic Philip Ball, que la música actua com a "cola social". "Crea comunitats i sentiments de pertinença, i això, quan parlem de política, és molt important", afirma.

Per això, apunta, la tria de lletra i acords és important: "Les cançons no són decisives, però sí que mobilitzen."  
 

Quina cançó ha triat cada partit?

Entre els partits que ara tenen representació a la cambra catalana, n'hi ha hagut un que ha creat una cançó electoral específica per a l'ocasió. És el PP, amb una sardana que no falta en cap dels seus actes electorals. 

 

En el cas de Junts+, no han compost cap cançó específica per a aquesta campanya, però n'hi ha hagut una que, a més d'"Els segadors", ha sonat en tots els mítings de Carles Puigdemont: "No surrender", de Bruce Springsteen.

 

Comparteix gustos musicals amb Pedro Sánchez, tot i que els socialistes aquest cop han escollit un èxit dels noranta per tancar els actes de la campanya: "Things can only get better" ("Les coses només poden millorar"), de D:Ream. 

 

Ben diferent és la playlist que ha fet Esquerra i que els ha acompanyat aquestes dues setmanes, amb estils variats i prioritzant creacions catalanes, com la cançó "Mediterrània", de La Fúmiga:

 

També al País Valencià, han anat a buscar els Comuns el seu himne, que sovint comparteixen amb la CUP i que és tota una declaració d'intencions: "Tobogan", de Zoo:

 

I, mentrestant, Ciutadans reivindica que "continua dret" a través d'Elton John i la cançó "I'm still standing" ("Segueixo dempeus"):

 

I Vox aixeca amb la música la bandera, amb el tema "Soy español", de l'artista andalús José Manuel Soto.

 

La majoria de partits posen sempre la mateixa cançó al final dels actes. "És la més important perquè és la cançó amb què la gent marxarà cap a casa", explica l'experta en comunicació política Teresa Ciges. Caldrà veure si també se l'enduen diumenge al col·legi electoral.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut