Electrodependents: quan un tall de llum pot posar en risc la vida per una condició mèdica

Un canvi de protocol deixa una família amb dependència energètica sense electricitat durant tres hores

Oriol Llach EstrellaActualitzat

El senyal d'alarma va sonar a casa de la família Feito el 18 d'octubre passat. El Daniel, un dels fills, té una atròfia medul·lar espinal. Necessita dormir connectat a un aparell d'oxigen i durant el dia l'ha de fer servir en diverses ocasions. Si està refredat, llavors el necessita de forma permanent. El motiu és que els pulmons només li funcionen en un 14%. L'aparell d'oxigen fa sonar una alarma quan detecta que no hi ha subministrament elèctric, i automàticament s'activa la bateria, que té una autonomia de dues hores.

El 18 d'ocubre Endesa va tallar la llum del pis on viuen a Vilanova i la Geltrú perquè acumulaven diverses factures impagades. En adonar-se'n, van trucar a la companyia elèctrica per alertar-los que la vida del Daniel podia estar en risc si no se'ls restablia el subministrament elèctric. Van trigar tres hores a recuperar-lo.

 

El Ricardo Feito explica amb angoixa els moments que van viure mentre estaven a les fosques:

"Vam buscar per internet un número de telèfon on trucar perquè ens donessin un cop de mà. Després de parlar amb diverses màquines, al final vam aconseguir parlar amb una persona. Vaig sentir que parlava amb un supervisor o qui fos i ens van acabar dient que de moment ens tornaven a endollar, però que no ens podia assegurar durant quant de temps."

 

Són cinc persones a casa i el principal ingrés de la família Feito el proporciona el Ricardo, que té una petita empresa. Van resistir amb els estalvis l'embat de la pandèmia, però aquest any van començar a tenir problemes econòmics. No havien deixat mai de pagar els rebuts de la llum fins que en van rebre un que triplicava l'import habitual. Davant l'evidència que no podien fer front a un rebut de la llum de gairebé 500 euros, van recórrer als serveis socials de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per demanar ajuda, tenint en compte la necessitat del Daniel d'estar connectat al respirador. Al mes de juny Endesa va rebre un certificat de dependència energètica emès pel consistori.

A mitjans d'octubre, però, la companyia elèctrica va posar en marxa un nou protocol a l'hora de gestionar casos de persones que tenen dependència enèrgetica com el Daniel. Un protocol que requereix una documentació extraordinària per garantir que no se'ls talla la llum malgrat els impagaments perquè hi ha un risc vital. En concret, són tres documents: un certificat mèdic que acrediti la patologia de la persona, un document com el DNI o bé un certificat d'empadronament per demostrar que la persona que ha de viure connectada a un aparell viu al domicili en què no s'estan pagant els rebuts (és el cas del Daniel, perquè el titular és el seu pare, el Ricardo) i, per últim, una autorització escrita i firmada pel titular del contracte de la llum en què s'expliqui la situació.

 

Endesa va enviar tres cartes per correu postal ordinari a la família Feito per reclamar-los aquesta documentació extraordinària i en què se'ls informava que si no la presentaven se'ls tallaria l'electricitat al cap de 20 dies. El Ricardo i la seva família asseguren no haver rebut mai aquestes cartes. 

"Si ho hagués sabut, el primer que hauria fet és anar a l'oficina, que està aquí mateix, i presentar aquesta documentació. Si la tenim tota en un calaix... Què em pot costar a mi anar i mostrar-la? A mi ningú m'ha demanat res."

 

ARXIVAT A:
PobresaPobresa energèticaEnergia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut