Tarrés

Lo Sindicat, el bar que lluita contra el despoblament: "Ha posat Tarrés al mapa"

Fa un any que el van licitar per un euro i ara és el centre de la vida d'aquest poble de les Garrigues, on més que un bar és un model per a altres micropobles que volen continuar vius

RedaccióActualitzat

La iniciativa de reobrir el bar del petit poble de Tarrés, a les Garrigues, per impedir el despoblament està donant els seus fruits un any després. L'ajuntament tenia clar que per donar vida social al poble necessitaven un lloc de trobada no només per ajudar ajuda a la cohesió veïnal, sinó que també és un reclam per atraure visitants i, si pot ser, fer que s'hi puguin arrelar noves famílies, afegeix l'alcalde, Carles Mora.

"És important perquè ha posat Tarrés al mapa. És una de les nostres esperances, que no arribem a despoblar-nos, i que vingui gent a Tarrés que faci arrels."

Durant més de dos anys i mig, el bar Lo Sindicat va quedar tancat. Només alguns voluntaris del poble l'obrien de tant en tant, quan l'ajuntament va decidir que per tornar-lo a obrir i assegurar-ne la continuïtat el posarien a lloguer només per un euro

A més de bar-restaurant, és un espai polivalent, amb agrobotiga, biblioteca, apartaments i trobada d'activitats a la comarca (3Cat)

Per a veïns i visitants

Fa un any, el negoci es va licitar la concessió de quatre anys per un euro, i un euro és el que paguen de lloguer cada mes. De sis propostes que s'hi van presentar ha estat la d'Òscar Balsells, la que va triar el consistori.  

Balsells fa un any que és el gestor i responsable de Lo Sindicat, i el poble ha fet un canvi. Avui, el bar dona feina a quatre persones i és, sens dubte, el centre de la vida del poble

"Tenim una responsabilitat d'oferir als habitants un espai per venir aquí i veure la tele, fer el cafè, menjar o bé jugar a cartes. Estem a disposició del poble."

"És un lloc de trobada, un servei al poble", diu a TV3 Josep Maria Palau, que és veí de Tarrés. Els habitants tenen un lloc per trobar-se, fer el cafè, la partida o el vermut els diumenges, però també és un reclam per a forasters, pels que ja coneixen el poble i pels que no. 

"Jo fa 50 anys que vinc aquest poble. I d'haver-hi el bar a no haver-n'hi..., dona una mica de vida", comenta Robert Álvarez. I un visitant que ve de Mataró afegeix assegut a la terrassa del bar: "Hem vist el poble. Es veu de seguida, però bé."

Altres visitants de llocs més pròxims, com fa Ramon Dolcet de Soses, també venen per veure els amics: "És un poblet petit que, si no hi ha coses d'aquestes, no tiren endavant."

Lo Sindicat ocupa l'edifici de l'antiga cooperativa, com recorda una placa, i d'aquí el seu nom (3Cat)

Més que un bar, un model per a altres micropobles

A banda de servir esmorzars i dinars, Lo Sindicat és també el punt de sortida de rutes per la comarca i d'activitats culturals. Dos ciclistes d'Arbeca s'han trobat davant de Lo Sindicat on, sigui al principi o al final de la ruta, poden fer un bon esmorzar o dinar. 

El projecte que fa un any va iniciar Òscar Balsells al bar de Tarrés, s'inclou en la seva iniciativa turística Vall de Pedra, que compta amb circuits i rutes per la comarca, i que es poden fer, per exemple, a peu o en bicicleta.

 A més, Lo Sindicat funciona com a equipament multiús i també té una agrobotiga, una petita biblioteca i diversos apartaments turístics.

"Lo Sindicat està servint com a model per altres micropobles, perquè puguin copiar-pegar el que està fent aquí. Tenim contracte de 3 anys més. Anirem fent més coses, anirem millorant, de les que actualment estem fent", assegura Balsells.

Al poble s'hi veuen més turistes, hi arriben en cotxe, caravana o bicicleta... amb l'esperança que algú s'hi vulgui quedar, mentrestant, els veïns de Tarrés miren el seu futur a través de Lo Sindicat.

ARXIVAT A:
TurismeComerçDespoblament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut