Triodos vol treure a borsa les polèmiques preferents malgrat les queixes dels afectats

El banc es prepara per treure a cotitzar el CDA a Euronext tot i el descontentament dels afectats, que tenen els estalvis atrapats des de la pandèmia

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordina Molas Salort

Periodista de la secció d'Economia de TV3 especialitzada en banca i finances

@jordinamolas
Actualitzat

El banc ètic Triodos ha proposat treure a la borsa les seves participacions preferents. S'ha debatut en junta d'accionistes i ara s'haurà d'aprovar en una junta extraordinària.

Les primeres reaccions dels afectats han sigut contràries a aquesta nova solució perquè no creuen que sigui la manera de poder recuperar tots els diners que van invertir en els Certificats de Dipòsit per a Accions (CDA).
 

La nova solució: sortir a borsa

Triodos ha reconegut a la junta d'accionistes que han decidit que els CDA surtin a cotitzar a Euronext perquè "han d'acabar amb les incomoditats que han patit els clients". Reconeixen que el Sistema Multilateral de Negociació (SMN), una plataforma on ara poden comprar i vendre aquests títols amb subhastes setmanals, "no ofereix una solució de comercialització amb el funcionament adequat que els titulars de CDA buscaven".

Des que es va posar en marxa la plataforma l'estiu passat, el valor d'aquestes preferents ha anat baixant. I si molts d'ells van comprar aquests títols a 80 euros, ara en valen 30.

L'any passat hi havia uns 42.700 clients amb CDA a tota Europa. Triodos feia 40 anys que comercialitzava aquest producte d'inversió que servia per capitalitzar el banc, però amb la pandèmia va acabar tancant el mercat i els clients que en tenien van quedar, des de llavors, amb els estalvis atrapats

rètol de Triodos a la seu de Barcelona
Seu de Triodos Bank a Barcelona (CCMA)

A la junta d'accionistes celebrada als Països Baixos, on Triodos té la seu, el conseller delegat del banc, Jeroen Rijpkema, va valorar que la negociació serà diària -ara és setmanal- i això millorarà la manera de funcionar. També va reconèixer, però, que hi haurà certa volatilitat:

"No hi podem fer res per millorar els problemes de liquiditat i formació de preu perquè el mercat d'Euronext també serà volàtil".

Les explicacions de la cúpula del banc no van convèncer la majoria d'accionistes que van intervenir a la junta, perquè veuen que sortir a borsa no casa amb el producte financer en què ells van invertir, ni amb l'esperit de banca ètica amb què confiaven. 

L'advocat Jorge Iribarren, del bufet Iribarren Ribas, avisa que "pràcticament ningú vol comprar aquest producte perquè té molt risc i poca rendibilitat".
 

Recuperar els diners per via judicial

Una altra alternativa per recuperar els diners és portar el cas a tribunals. A tot l'estat hi ha 7.430 clients que van comprar CDA i alguns d'ells s'han organitzat en associacions d'afectats i han tirat per la via judicial.

Jorge León és un dels afectats que ja ha aconseguit una sentència favorable, que condemna Triodos a tornar-li tots els estalvis. Ara ha reclamat als jutjats que li ingressin els diners, però de moment no els podrà tocar perquè la sentència encara no és ferma i el banc pot recórrer:

"Tens els teus diners al teu compte però no els pots tocar i encara estem pendents de donar l'entrada a la nostra vivenda"

León pensava destinar els seus estalvis a comprar un habitatge i deixar d'estar de lloguer. Ell va començar la via judicial el 2021 i va aconseguir la sentència la tardor del 2023. Però encara no ha cobrat.

L'advocat Jorge Iribarren, lletrat de Reclama Triodos, explica que s'estan trobant amb sentències a favor del client en primera instància, però encara no hi ha cap sentència d'una audiència provincial. Però, de moment, "millor que el client tingui els diners, que no l'entitat bancària".

El conseller delegat de Triodos, Jeroen Rijpkema
El conseller delegat de Triodos, Jeroen Rijpkema (Europa Press)

 
Sentències favorables en primera instància

Entre els dos principals bufets d'advocats de l'estat que es dediquen a aquestes reclamacions, a Barcelona el Col·lectiu Ronda i a Pamplona el bufet Iribarren, tenen un miler de casos als jutjats. I han vist sentències a favor dels clients, però també n'hi ha a favor de Triodos.

Però molts no s'han decidit a fer el pas. Iribarren assegura que hi ha molta gent que "en funció de les quantitats a reclamar, prefereix esperar si hi ha una solució". I afegeix que també hi ha molts clients que "no són conscients" de què tenen. 

Des del Col·lectiu Ronda, l'advocat Òscar Serrano explica que les solucions que han donat fins ara des de Triodos no convencen els clients perquè "els han canviat les regles del joc". Ells van invertir en una banca ètica i "no volien res especulatiu ni anar a parar a la borsa".

Des que s'ha sabut que aquestes preferents sortiran a borsa han rebut noves consultes d'afectats que ho troben "una traïció pel trencament dels compromisos inicials".

Resultats històrics del banc el 2023

A la junta d'accionistes es va aprovar pagar un dividend final de 4 euros per CDA. Tot i tenir els estalvis congelats, el banc ha anat pagant el dividend durant aquests anys.

També es van aprovar els comptes del 2023, on Triodos va aconseguir els millors resultats de la seva història: uns beneficis de 77 milions d'euros, un 55% més que l'any anterior. El principal mercat del grup és els Països Baixos i Espanya li aporta uns 10 milions d'euros de benefici. En total, el banc té gairebé 750.000 clients.  

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaJudicialBancaBorsa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut