El Tribunal de Comptes rectifica i permet ara al govern avalar els encausats pel procés

L'òrgan fa marxa enrere en la seva decisió de l'octubre i admet ara els avals de l'Institut Català Finances per cobrir els 5,4 milions d'euros de fiança de 34 exalts càrrecs

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Comptes rectifica. Ara diu que sí que es poden avalar amb diners públics de la Generalitat els 5,4 milions d'euros que reclama a una trentena de càrrecs dels governs de Mas i Puigdemont. És la quantitat que, segons el tribunal, s'haurien gastat en una activitat que diu que no podien fer: promocionar el procés independentista a l'estranger.

Amb aquest canvi de criteri, es retornaran els diners que, ara mateix, estan dipositats com a fiances. Són els 2,1 milions d'euros que hi havia posat Esquerra i els pisos i bens personals d'alguns investigats.

Aquesta és la primera decisió que pren sobre la causa relacionada amb el procés el nou Tribunal de Comptes, renovat a finals de l'any passat i amb una nova majoria progressista.

El 14 d'octubre, l'anterior Tribunal de Comptes, que tenia una clara majoria conservadora, va rebutjar aquests avals amb diners públics de la Generalitat, a través de l'Institut Català de Finances. Com ho va argumentar? No va qüestionar el mecanisme del govern aprovat pel Parlament que permet aquests avals. Un mecanisme que està vigent. Però la delegada instructora va interpretar que el sistema no es podia aplicar en casos de dol o de culpa greu. Ella va veure aquest comportament en els encausats. I, per tant, no va acceptar els avals amb diners públics.

Les defenses dels investigats van presentar recurs en contra. I, aquest matí, la Sala de Justícia del Tribunal els ha donat la raó. Rectifica l'anterior decisió i diu que sí que es permeten els avals amb diners públics de la Generalitat, a través de l'Institut Català de Finances.


El retorn de les fiances

Com a conseqüència, es podran retornar els altres diners i béns personals que, ara mateix, estan dipositats com a fiances: els 2,1 milions d'euros que Esquerra Republicana va recollir entre els militants, i l'embargament sobre els pisos de l'expresident Artur Mas i de l'exconseller Francesc Homs, entre d'altres.

A part d'això, també s'ha de saber aviat què demana el fiscal del Tribunal de Comptes en aquest cas. Això serà clau per poder determinar quanta gent anirà finalment a judici per suposada responsabilitat comptable i quants diners se'ls reclamaran.

El Tribunal de Comptes jutjarà, conjuntament, les dues causes que té obertes relacionades amb el procés i per les quals ja s'han dipositat fiances per 9,5 milions d'euros.

D'una banda, hi ha els 5,4 milions d'euros que, segons el Tribunal, una trentena de càrrecs dels governs de Mas i Puigdemont haurien destinat a una activitat que diu que no podien fer: la promoció externa del procés independentista entre el 2011 i el 2017.

De l'altra, hi ha els 4,1 milions d'euros que el Tribunal estima que responsables del govern Puigdemont van destinar a preparar l'1 d'octubre a Catalunya. Aquesta quantitat inclouria, per exemple, la rehabilitació d'un edifici per fer-lo servir com a centre de dades el dia del referèndum o l'anunci institucional de les vies.

A l'espera del que acabi dient la Fiscalia, de moment Societat Civil Catalana ja ha presentat la seva demanda. I desinfla de manera considerable la causa. De la quarantena d'investigats, només actua contra 11: els dos expresidents Mas i Puigdemont i 9 consellers. Els reclama 5,3 milions d'euros, una quantitat molt inferior als 9,5 milions que ja s'han exigit en forma de fiança abans del judici.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut