El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre (3Cat)

El jutge del cas Volhov relaciona el Procés i Rússia en una polèmica entrevista a Alemanya

Les defenses dels encausats estudien demanar que s'aparti el magistrat Joaquín Aguirre del cas per falta d'imparcialitat

RedaccióActualitzat

Les defenses dels encausats en el cas Volhov, amb qui ha parlat TV3, estudien demanar que el jutge Joaquín Aguirre sigui apartat per falta d'imparcialitat. I és que el magistrat ha parlat del cas en una insòlita entrevista a la televisió pública alemanya, on s'ha mostrat convençut que l'independentisme va rebre suport per part del govern rus.

De fet, el mitjà públic del territori va dedicar, aquest dilluns a la nit, cinc minuts del seu programa informatiu de màxima audiència a la qüestió de l'amnistia pels independentistes catalans processats.

Abans, però, des de primera hora del matí, la cadena regional SWR publicava al portal informatiu de la televisió federal alemanya, ARD, una crònica titulada amb la següent pregunta: "La porta del darrere de Putin a Europa?". Notícia que acompanyava d'una estelada a tota pàgina i on afirmava haver realitzat una investigació periodística al costat de dos diaris: el Periódico i el Mundo.

Més tard, en prime time, la mateixa informació s'emetia en el programa "Tagesthemen", el Telenotícies de la televisió pública alemanya que arriba a tot el país.

En el reportatge, apareix el magistrat parlant davant de càmera. Aguirre afirma que Rússia va donar suport al procés d'independència i que pretenia desestabilitzar la democràcia espanyola amb l'objectiu d'obrir una porta del darrere per infiltrar-se a les democràcies de l'Europa occidental.

Afirmacions insòlites en tractar-se d'una causa que encara està oberta i que Aguirre instrueix.
 

Investigació del cas Volhov

En aquest sentit, en la interlocutòria del cas Volhov, que porta el jutge Aguirre des de fa quatre anys, ja s'afirma que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els membres del seu entorn van mantenir estretes relacions personals amb Rússia per buscar suport econòmic i militar per a la independència de Catalunya.

Després de revisar la documentació de la causa, el magistrat assegura que ha trobat "dades que identifiquen persones i confirmarien les estretes relacions personals existents entre alguns dels investigats i individus de nacionalitat russa, alemanya o italiana", algun d'ells, mentre ocupaven càrrecs diplomàtics i tenien relacions amb els serveis secrets russos.

Segons Aguirre, aquests individus eren membres influents de partits polítics de l'extrema dreta alemanya o italiana amb qui es volia establir vincles "d'influència política i econòmica" en cas que Catalunya hagués assolit la independència.
 

Les defenses estudien demanar que Aguirre sigui apartat  

Alguns dels investigats són l'exconseller d'esquerra Xavier Vendrell, el director de l'oficina de l'expresident Puigdemont Josep Lluís Alay, i l'exresponsable de relacions internacionals de Convergència Víctor Terradellas, entre d'altres.

Ara, arran de les declaracions d'Aguirre a la televisió alemanya, algunes de les defenses estudien demanar que sigui apartat del cas.

També en un recurs, la defensa del director de l'oficina de l'expresident Puigdemont, Josep Lluís Alay, li diu al magistrat que hauria d'abstenir-se de continuar portant el cas després de concedir entrevistes explicant la seva investigació.

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàAmnistia
Anar al contingut