Detectat el forat negre més gran trobat fins ara, que obre nous interrogants

Es tracta de la font d'ones gravitacionals més gran que s'ha registrat mai i els científics asseguren que pot fer replantejar moltes teories

RedaccióActualitzat

Descoberta històrica en el camp de l'astrofísica: la detecció d'un forat negre unes 150 vegades més gran que el Sol, el més gran trobat fins ara a través d'ones gravitacionals. Una fita que, segons els investigadors, obre la porta a replantejar moltes teories en aquest camp.

És el resultat de la fusió de dos forats negres i s'hauria produït a uns quants milions d'anys llum de la Terra.

Les ones, que s'expandeixen amb el mateix efecte de quan tirem pedres a un estany, són les ones gravitacionals. Generades per col·lisions violentes, com ara el xoc entre dues masses molt grans, són invisibles, i es desplacen per l'espai a la velocitat de la llum.

 

Albert Einstein va predir-ne l'existència el 1915, però les primeres ones gravitacionals no es van detectar fins 100 anys després, el 2015.

Va ser des de l'observatori LIGO. Un dels llocs des d'on, ara, s'ha detectat la font d'ones gravitacionals més potent registrada mai.

Els científics creuen que les ones van sorgir de la fusió més gran detectada fins ara entre dos forats negres, punts de l'espai amb tanta gravetat que res se'n pot escapar, ni tan sols la llum.

Del xoc, com explica el coordinador de l'observatori d'ones gravitacionals VIRGO, Mario Martínez, en va resultar un nou forat negre.

"Aquest forat negre que es produeix és el més massiu que hem vist mai. Aquesta col·lisió ve de dos objectes, dos forats negres, amb masses d'entre 60 i 80 cops la massa del Sol que, si ens atenim a les teories d'evolució estel·lar, no haurien d'existir."

Però existien. Ho han revelat les ones gravitacionals, amb un senyal, molt fort, que es va percebre el maig de l'any passat durant menys d'una dècima de segon. Un moment fugaç, però suficient per provocar un canvi de paradigma.

"Essencialment, si un entén l'origen d'aquests forats negres com evolució d'una estrella que en un moment donat col·lapsa, això no s'explicaria. S'obre un camp nou de revisió dels models astrofísics. Això ens obliga a revisar molt probablement tot el que pensàvem que sabíem sobre l'evolució estel·lar, que provoca forats negres. Crec que estem a la infantesa en aquest camp."

Tot, gràcies a una col·lisió de forats negres que la ciència ha descobert ara, però que va passar fa 7.000 milions d'anys.

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut