ANÀLISI

Deliris hospitalaris, una malaltia al·lucinant

És molt díficil no trobar cada setmana alguna cosa interessant per poder ressenyar del "The New York Times" i de la BBC. I avui no és l'excepció. El "The Times" de Nova York ens descobreix una malaltia al·lucinant i el portal de la corporació audiovisual britànica publica un article sobre els tres pobles més vells del món.

Actualitzat
Als Estats Units han diagnosticat un transtorn que molts avis pateixen mentre estan hospitalitzats. Entre els pacients recentment operats de més de 70 anys és molt freqüent que es donin episodis d'extrema desorientació que poden provocar fins i tot al·lucinacions terribles. La gent que ho ha patit no en parla gaire perquè els fa vergonya admetre que han "viscut" paorosos i increïbles malsons.  The New York Times informa del cas d'un reconegut historiador que mentre era a l'UCI el van atacar milers de petites criatures fortament armades i algunes a cavall que volien matar-lo. El seu aspecte era aterridor, parlaven per una mena de boca que tenien al mig del coll. Deseperat, es va llevar del llit, va caure a terra i va intentar matar la seva propia dona. Els metges nord-americans anomenen ja aquest transtorn "deliri hospitalari. Les causes no estant clares, però es creu que afecta determinats malalts d'edat avançada que estan sotmesos a tractaments que fan necessari l'ús dels catèters i que són difícils de metabolitzar. Es calcula que una bona part dels pacients que ho han patit desenvolupen més tard demència senil i que entre un 35 i un 40 per cent moren abans d'un any.

Els secrets de la longevitat

BBC News Magazine ha trobat tres pobles que poden presumir de ser els més longeus del món. No tenen cap connexió entre ells, de fet els separem milers de quilòmetres, però tots tres, per motius diferents, han sabut trobar la manera d'ajornar la visita de la mort.

A l'illa japonesa Okinawa els metges se'n fan creus. Diuen que molt sovint veuen persones que, segons el calendari tenen 70 anys, però que el cos els diu que en tenen només 50. Per que? Doncs, no està clar. Hi ha qui sostè que és per la seva dieta gairabé vegetariana i baixa en calories -només en consumeixen diàriament 1.200. De fet, tenen una dita que podriem traduir per "no t'atipis, deixa sempre un foradet del 20 per cent".

En canvi, a Ovodda, un poblet de l'illa de Sardenya, mengen de tot, i per això allà busquen una altra raó que expliqui perque hi han tants centenàris. Alguns científics fan notar que aquesta gent han viscut durant molt segles completament aïllats i que molts residents són encara descendents directes dels primers pobladors. Això, que és molt negatiu, perquè l'endogàmia provoca malalties genètiques, pot ser, en canvi, un factor que estimuli la longevitat.

El tercer cas és el de Loma Linda, California. Allà s'especula amb raons espirituals. Un nombre significatiu de veïns formen part de l'Església Adventista del Setè Cel, una gent que es calcula que viuen entre cinc i deu anys més que la resta de la població. Pot ser perque no beuen, no fumen i són vegetarians, o perque –com sembla que demostrarien alguns estudis- la gent que assisteix regularment als oficis religiosos tenen uns nivells d'estrès hormonal molt més baixos.
Anar al contingut