Com van admetre la derrota els anteriors candidats a la presidència dels Estats Units

De Bush pare a Clinton, passant per McCain i Al Gore, repassem els discursos d'admissió de la derrota de les últimes dues dècades

RedaccióActualitzat

Cinc dies després de les eleccions i 24 hores després que els mitjans hagin atorgat la victòria a Joe Biden, Donald Trump no ha reconegut la seva victòria, com sí que van fer els candidats derrotats en les eleccions més recents.

En el sistema electoral nord-americà, on el recompte pot durar dies, els candidats acostumen a proclamar-se presidents amb les projeccions que en fan els mitjans de comunicació. Llavors és el torn per al perdedor per fer el discurs d'admissió de la derrota o "concession speech".

Aquesta tradició d'acceptar obertament la derrota i, públicament, admetre que es deixa d'aspirar a la presidència facilita la transició entre administracions. Un discurs que, ara mateix, Trump no sembla disposat a donar.
 

En els últims anys hi ha hagut discurs complicats, com el de Hillary Clinton, que va perdre la presidència però va guanyar en vot popular ara fa quatre anys. O el d'Al Gore, que l'any 2000 va trigar més d'un mes a fer el seu discurs per la batalla legal a l'estat de Florida, on un centenar de vots podien decidir qui seria el pròxim president. Gore va arribar a trucar Bush per admetre la derrota i després es va fer enrere, quan va saber que encara podia ser president.

Un dels discursos més elogiats ha estat el del senador republicà John McCain, que al 2008 va perdre contra Obama però va fer un discurs que és recordat com un dels més elegants i constructius d'un candidat.

Aquí podeu trobar el discurs sencer de McCain en anglès:

 

 

 

En aquest vídeo repassem els discursos de derrota de les últimes set eleccions. Els protagonistes són: George Bush pare el 1992, el republicà Bob Dole el 1996, Al Gore el 2000, John Kerry el 2004, John McCain el 2008, Mitt Romney el 2012 i Hillary Clinton el 2016.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut