Colau retreu al PSC que al·legui manca de confiança per pactar el govern i recorda que va donar l'alcaldia a Collboni

Actualitzat

ACN Barcelona - Ada Colau ha retret al PSC que al·legui manca de confiança amb Barcelona en Comú per pactar un govern d'esquerres a la ciutat. En entrevista a Betevé ha recordat que la "major mostra de confiança" la va fer el seu partit fa vuit mesos, quan va donar l'alcaldia a Jaume Collboni "a canvi de res". Aquesta mateixa setmana ha tornat a demostrar que no posa traves a un pacte de progrés amb el vot a favor de tramitar els pressupostos. Tot i això ha reiterat que és "l'última oportunitat" que dona al PSC i que faran una oposició exigent si els socialistes opten pel govern en minoria. L'exalcaldessa no descarta que Collboni trïi aquesta opció, perquè sospita que rep pressions empresarials perquè BComú no entri a l'executiu local.

Colau no ha pontificat a l'entorn de les sospites, que ha atribuït a les diferents teories que circulen sobre el perquè Collboni encara no ha dit si vol BComú al govern o no. "Hi ha qui diu que BComú no està al govern per escalfar les cadires, que ha tocat els interessos de sectors com l'immobiliari o el turístic que no s'havien tocat mai. I pot molt ben ser que els estiguin fent cants de sirena, que els estiguin dient que els faran la vida més fàcil si no hi som", ha indicat.

"També hi ha qui diu que el PSC pot tenir la temptació de posar els interessos de partit per davant dels de la ciutat, perquè fins ara no havia passat mai que una altra força d'esquerres quedés per davant seu, i ara poden tenir la temptació d'evitar visibilitat a una força que els pot disputar vots en les properes eleccions", ha afegit.

La líder de BComú ha descartat que hi hagi problemes d'afinitat personal entre ella i Jaume Collboni, amb el qual ha assegurat que manté una relació "cordial". A més ha subratllat la "responsabilitat" que tenen com a càrrecs electes d'arribar a acords per al bé de la ciutat. Alhora ha indicat que pel Nadal es va reunir amb l'alcalde socialista, que, segons ha dit, li va assegurar que la seva primera opció era un govern progressista.

Per tot plegat, Colau es mostra sorpresa i "una mica decebuda" pel silenci dels socialistes en aquest assumpte, després dels "grans gestos" que ha fet el seu partit com ara donar-los l'alcaldia o, aquesta setmana, votar a favor de la tramitació dels pressupostos.

Sobre els comptes públics, ha recordat que Collboni els va dur inicialment a votació "sense haver-los negociat", i en conseqüència "tothom" els hi va tombar. Després d'això, "els han tornat a dur aquesta setmana sense haver tancat una majoria", fet que ha considerat una nova "temeritat", com si el PSC "flirtegés" amb la "possibilitat d'una moció de confiança".

BComú va optar pel vot favorable a la tramitació dels comptes perquè quedés clar que no posen "pals a la rodes", però Colau ha reiterat que aquesta és "l'última oportunitat". En aquest sentit ha descartat possibilitats de geometria variable que passin perquè el seu partit no entri al govern municipal. "No seria lògic que votéssim el pressupost i que després el PSC desmuntés mesures com el 30% d'habitatge destinat a preu protegit amb Junts", ha exemplificat, per justificar perquè el seu partit vol vincular els comptes públics amb el mandat.

"Això ho hem après del PSC mateix -ha assegurat Colau- que quan jo era alcaldessa em deien que estaven disposats a implicar-se en la corresponsabilitat de la gestió de la ciutat però des del govern, i que si no se n'anaven a l'oposició. Doncs jo ara li dic a Collboni que recordi el que em deia".

Augment dels delictes

L'exalcaldessa també ha ironitzat amb que quan estava al capdavant de la ciutat "es va posar de moda allò de 'És culpa de Colau', que la gent encara fa servir fins i tot quan li cau un cafè", i ha lamentat que ara no passi el mateix amb el nou alcalde. "Ho estem veient ara. Han empitjorat les dades dels delictes i no sentim ningú que digui que és culpa de Collboni", ha observat, tot i admetre que la seguretat "és un tema complex" sobre el qual "no s'ha de fer demagògia" i que "no ha de ser utilitzat com a arma llancívola política".

Però ha afegit que troba "a faltar" que les explicacions que se li demanaven a ella se li exigeixin ara a l'alcalde socialista, "que sembla molt disposat a sortir als actes amables però no als que cal donar la cara".

El Mobile World Congress i Israel

D'altra banda Colau també ha considerat "immoral" que el Mobile World Congress, que comença la setmana que ve, hagi atorgat "un dels pavellons més grans" a Israel, país al qual ha acusat d'estar fent un "genocidi" a Gaza. Per això ha demanat a l'alcalde Jaume Collboni que "condemni públicament" la situació i que no es posi "de perfil".

Anar al contingut