Barcelona

Can Peguera, tal com és

Els veïns de Can Peguera, a Nou Barris de Barcelona, han decidit en assemblea que volen que el seu barri es mantingui tal com és. Han acordat amb l'Ajuntament que sigui declarat patrimoni de la ciutat.

Alonso Carnicer/Sara GrimalActualitzat
Can Peguera, a Nou Barris de Barcelona, és un dels enclavaments més singulars de Barcelona: són mig miler de cases baixes que formen un conjunt que sembla un poble. Els veïns acaben de decidir en assemblea que volen que el seu barri es mantingui tal com l'han vist sempre, i han acordat amb l'Ajuntament que sigui declarat patrimoni de la ciutat. Això sí, demanen millores per assegurar-ne el futur.
 
Al peu del Turó de la Peira, el barri de Can Peguera forma una quadrícula de més de 500 cases de planta baixa. És un dels quatre barris de cases barates construïts l'any 1929 a la perifèria de Barcelona, per donar habitatge a milers de persones arribades de tota Espanya i que en molts casos vivien en barraques. Els veïns han passat 40 anys sota l'amenaça que les cases anessin a terra, que és el que ha passat amb els altres tres nuclis de cases barates de Barcelona. Després d'un llarga reivindicació, acaben de ratificar la conservació definitiva del barri acordada amb l'Ajuntament, propietari de les cases. Són petites, la majoria de poc més de 40 m2, algunes amb jardí. Molts dels que hi viuen són fills i néts dels primers habitants, i, tot i ser llogaters, hi han fet moltes millores. Com Bernarda Freijo que hi va néixer, i que ha participat en totes les mobilitzacions que s'han fet al llarg de 40 anys per defensar la conservació de les cases.
 
La tan esperada consolidació de Can Peguera culminarà d'aquí a pocs mesos, quan es modifiqui el Pla General Metropolità i el barri quedi protegit com a patrimoni de la ciutat. Això posarà fi a una llarga provisionalitat. Com explica Antoni Sorolla, gerent adjunt d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona: "La modificació del pla urbanístic és important perquè ningú dubtarà, ni els usuaris, ni els gestors, ni el propi Ajuntament, quina és la direcció d'aquell barri. I, per tant, ja no valdrà dir 'fem aquest arreglo i ja veurem què passarà'. No, no. El que passarà és que això es quedarà i per tant podrem fer les inversions més necessàries i més adients." 
 
L'acord satisfà els veïns, però també reclamen inversions que, per ara, l'Ajuntament no té previst fer. Can Peguera té la renda mitjana més baixa dels 73 barris de Barcelona i els habitants demanen millores urbanístiques i en els equipaments, resoldre dèficits socials i actualitzar uns habitatges que tenen moltes mancances com un sistema de clavegueram deficient, problemes d'impermeabilització i d'aïllament tèrmic i sonor. També hi ha aspectes pel que fa a la via pública com el soterrament del cablejat aeri, ampliar voreres i peatonalitzar més carrers. Les prioritats les han definit en el "Pla de futur" al llarg de les nombroses reunions mantingudes amb l'Ajuntament dins el procés participatiu. Són conscients que no s'aconseguiran totes les millores de forma immediata però insistiran perquè es vagi avançant. Pel que fa a la preservació del barri, creuen que és un pas molt important però es mantenen cautes. Segons Pep Ortiz, president de l'Associació de Veïns de Can Peguera: "Nosaltres entenem que això serà una seguretat molt forta, que sigui declarat patrimoni històric de la ciutat. Però tampoc no som ingenus. Això ens donarà un matalàs de seguretat indiscutible, però també sabem que estem en un barri geogràficament molt ric de la ciutat, i també sabem que a la ciutat no hi ha massa terrenys per edificar."
 
La tramitació urbanística avançarà al llarg dels pròxims mesos per fer possible que la protecció del barri com a patrimoni sigui definitiva.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut