Madrid/Bilbao

Blanco reclama a Batasuna que condemni l'atemptat i el PP demana fermesa per combatre ETA

El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, ha reclamat en declaracions a la SER que Batasuna condemni l'atemptat de Durango i "passi de les paraules als fets". Blanco ha demanat un cop més la unitat dels partits democràtics davant el terrorisme. El secretari general del PP, Ángel Acebes, ha exigit unitat entre els partits i fermesa per combatre ETA. El govern de Vitòria considera l'atemptat d'aquesta matinada com una prova més de la subordinació de Batasuna a ETA. La Generalitat ha condemnat igualment l'atemptat.

Actualitzat

La comissió executiva federal del PSOE també ha manifestat l'"enèrgica condemna" per l'atemptat i ha expressat el "suport i solidaritat" als ferits i a tots els veïns que s'han vist afectats per l'explosió. El PSOE reafirma, en un comunicat, el suport als cossos i forces de seguretat de l'Estat, a la tasca que fan en la lluita contra la violència terrorista i en la defensa dels drets i llibertats dels ciutadans.

"ETA sap que no aconseguirà cap benefici polític violentant la normalitat democràtica i la legalitat i, també, ha de saber que tot el pes de la llei caurà sobre els autors de la col·locació del cotxe bomba", afirma el comunicat de la comissió executiva del PSOE.

Pel dirigent del PP, Ángel Acebes, ETA ha de saber que no hi ha una política alternativa a la "derrota policial" perquè sinó mantindrà "l'esperança d'aconseguir els seus objectius. El dirigent popular ha afegit que té "plena confiança" en el "treball i els enormes sacrificis" de les forces de seguretat per acabar amb ETA i ha expressat la solidaritat i suport amb els agents de Durango i les famílies "que han vist destrossades les seves cases".

El portaveu del PP basc, Leopoldo Barreda, ha mostrat la "condemna més rotunda" a l'atemptat i ha fet saber la seva "solidaritat als ferits, les seves famílies, companys i veïns". A més, ha reclamat "la unitat democràtica davant d'ETA i la plena efectivitat del Pacte per les Llibertats", i ha demanat al govern basc "plena implicació en aquesta lluita" amb els instruments que "han demostrat que són eficaços" per fer-ho i que "mai no han tingut el suport dels partits que el donen a l'executiu basc".

El portaveu del PNB, Iñigo Urkull, ha atribuït l'atemptat a ETA i ha expressat la solidaritat del seu partit amb les persones afectades. Urkull ha assegurat que ETA "fa anys que ha perdut el tren per adequar-se a la realitat de la societat basca" i continua "una fugida endavant". Això, ha afegit, provoca "el menyspreu" dels bascos. En un sentit molt similar s'ha pronunciat Eusko Alkartasuna.

Batasuna acusa el ministre de l'interior, Alfredo Perez Rubalcaba, d'haver rebutjat una oferta de desarmament d'ETA a canvi de concedir als bascos el dret a decidir sobre el seu futur.

Des de Catalunya, el conseller de la Vicepresidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha condemnat l'atemptat i ha afirmat que la Generalitat "es posa al costat dels governs espanyol i basc, que són els afectats per l'atemptat" i ha expressat el desig que "l'horitzó de la desaparició de la violència estigués més a prop".

El PSC, a través del portaveu al Parlament, Joan Ferran, ha encoratjat el govern a continuar la política preventiva contra les accions d'ETA. Ferran ha lamentat que aquesta organització terrorista hagi tornat a la violència però creu que "està debilitada" i amb aquesta acció només ha volgut reivindicar "que existeix".

El portaveu de CiU al Congrés i secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, ha condemnat l'atemptat i ha animat els partits de l'oposició a donar suport al govern en la lluita antiterrorista. Marcar les diferències, ha dit, "resulta improcedent". En aquest sentit ha fet una crida a fer menys declaracions i a donar suport al govern, al Ministeri de l'Interior i a les forces policials.

El portaveu d'ERC al Parlament, Joan Ridao, ha lamentat que "ETA ha tornat a actuar i ho ha fet amb l'atemptat mes greu des del trencament formal de la treva, amb el probable propòsit de causar víctimes mortals i de demostrar la capacitat operativa de l'organització armada i la seva voluntat de perpetuar el conflicte".

El portaveu al Congrés d'ICV, Joan Herrera, ha demanat un "nou marc unitari de totes les forces polítiques" per lluitar contra una ETA fràgil". En un comunicat, Herrera ha explicat que "avui la unitat és més important que mai" i ha afegit que el fet que no hi hagi hagut víctimes mortals demostra "la fragilitat" d'ETA.

Anar al contingut