Bilbao / Durango

Batasuna responsabilitza el govern espanyol del fracàs del procés de pau

Poques hores després de l'atemptat amb cotxe bomba contra la caserna de la Guàrdia Civil de Durango, Batasuna s'ha limitat a responsabilitzar l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero de l'absència de cap acord de pau. El portaveu de la formació il·legalitzada, Pernando Barrena, ha interpel·lat directament el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè expliqui com és que va rebutjar una oferta d'ETA. Barrena ha assegurat que ETA va fer una proposta per desarmar-se a canvi d'un acord polític que reconegués el dret a decidir d'Euskal Herria, però que el ministre de l'Interior va descartar.

Actualitzat

Batasuna ha revelat que ETA va proposar un acord al govern espanyol per abandonar les armes durant l'última treva. Segons ha explicat el dirigent abertzale Pernando Barerna, la proposta consistia a acceptar l'autodeterminació d'Euskal Herria a canvi del desarmament de l'organització, però el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va rebutjar-la.

ANB no condemna l'atemptat

D'altra banda, l'Ajuntament de Durango ha aprovat un comunicat de condemna de l'atemptat, però Acció Nacionalista Basca (ANB) se n'ha desmarcat perquè entén que no és la primera agressió que pateix el poble.

La junta de portaveus ha aprovat, amb els vots de PNB, PSE, PP, Aralar i Ezker Batua, una declaració on expressen la seva condemna "enèrgica" de l'atemptat i "donen suport" als dos guàrdies civils ferits.

Tot i no fer declaracions, ANB ha emès un comunicat en què asseguren que l'atac a la caserna "és conseqüència del conflicte", expressen la seva solidaritat amb "els perjudicats" de Durango i insisteixen que el "diàleg és l'únic camí per aconseguir la pau".

En referència a aquesta qüestió, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat que si algú traspassa "mínimament" la barrera de la llei "s'actuarà de forma immediata, amb tota fermesa i determinació". De la Vega ha qualificat d'"indecent" l'actitud de "tots aquells que no condemnin aquest atemptat i tot tipus de violència".

Anar al contingut