Les actuacions comportaran una inversió de prop de 2 milions d'euros i es preveu que les obres tinguin una durada prevista d'un any
Les actuacions comportaran una inversió de prop de 2 milions d'euros i es preveu que les obres tinguin una durada prevista d'un any (Viquipèdia)

Barcelona comença a rehabilitar l'hivernacle de la Ciutadella, abandonat durant anys

Les obres de remodelació de l'edifici han arrencat aquesta setmana i tenen un pressupost de 2 milions d'euros

Redacció/ ACNActualitzat

Barcelona ha inciat aquesta setmana les obres de remodelació de l'hivernacle situat al parc de la Ciutadella. La rehabilitació d'aquest espai té un doble objectiu: la restauració de l'edifici i la resolució les patologies detectades en la darrera actuació que s'hi va fer.

Construït per l'arquitecte Josep Amargós per a l'Exposició Universal de 1888 i tancat des de l'any 2006, l'edifici es convertirà en un espai ciutadà.

Ho ha anunciat l'Ajuntament de Barcelona en una nota de premsa publicada aquest dimarts i a les seves xarxes socials:

L'edifici --d'uns 1.000 m²-- té treus naus: dues de laterals (la nau Picasso i la nau Magnòlies), i la central, més alta. És l'únic hivernacle de plantes monumental de la ciutat i té una qualificació urbanística de parc i jardí urbà amb un nivell de protecció B: Bé Cultural d'Interès Local, que n'exigeix el manteniment integral.

Les actuacions comportaran una inversió de prop de 2 milions d'euros i es preveu que les obres tinguin una durada prevista d'un any.

Es prioritza restaurar l'edifici patrimonial, definir la solució tècnica per resoldre les patologies estructurals detectades i finalitzar la restauració interior i exterior de l'Hivernacle
Es prioritza restaurar l'edifici patrimonial, definir la solució tècnica per resoldre les patologies estructurals detectades i finalitzar la restauració interior i exterior de l'Hivernacle (CCMA)

A banda de restaurar l'immoble i resoldre patologies, com a novetat, es dotarà l'edifici d'un sistema de ventilació monitoritzat i humidificadors.

La segona tinent d'alcaldia i regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, ha afirmat que es tracta d'un projecte "molt esperat" que farà que la ciutat de Barcelona recuperi l'Hivernacle: "no caurà, no es deteriorarà".

A més, Sanz ha avançat que l'Ajuntament està treballant en una proposta d'ús "que faci possible el manteniment de l'edifici i la visita" dels ciutadans.

Un motiu clau de la rehabilitació és que la ciutadania el pugui tornar a utilitzar amb plenitud
Un motiu clau de la rehabilitació és que la ciutadania el pugui tornar a utilitzar amb plenitud (Wikimedia Commons/ Selbymay)
 

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, ha apuntat que es tracta d'una obra "molt important" per a la ciutat que permetrà evitar que es perdi l'Hivernacle.

"Està inclosa dins l'estratègia de rehabilitació i posada en valor del patrimoni amb una voluntat clara: que la ciutadania el pugui tornar a utilitzar amb plenitud"

L'hivernacle, un edifici històric

L'edifici va néixer durant els anys 1883-1887 i va ser construït per l'arquitecte Josep Amargós i Samaranch amb motiu de l'Exposició Universal de 1888.

Inicialment, l'arquitecte Josep Fontserè i Mestres va projectar un hivernacle per a la Ciutadella com a part d'un programa museístic i científic. Acollia un jardí tropical i s'hi feien trobades socials. Un segle després va viure una segona època daurada.

S'hi van plantar acàcies, cafès i bananers i els partits polítics hi feien actes. Als anys vint del segle XX va formar part, juntament amb el Museu de Geologia, el de Zoologia i l'umbracle, del conjunt que la junta del museu volia convertir en el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

La instal·lació va funcionar com a restaurant i, el 2006, va abaixar les persianes. Des d'aleshores, només obria per a ocasions especials.

Tretze anys després, i sense manteniment, l'hivernacle estava molt degradat. El 2019 la comissió d'urbanisme de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat la rehabilitació, però finalment no s'hi va fer res.

A l'inici, a l'edifici, s'hi feien trobades socials i els partits polítics hi feien actes
A l'inici, a l'edifici, s'hi feien trobades socials i els partits polítics hi feien actes (CCMA)

El conjunt modernista del parc de la Ciutadella el completen l'Umbracle, el Museu Martorell i el Castell dels Tres Dragons, tots tres tancats al públic però que s'usen per guardar material del Museu de Ciències Naturals.

 

ARXIVAT A:
PatrimoniAjuntament de BarcelonaArquitectura
Anar al contingut