Imatge aèria de Funafuti, capital de Tuvalu (Wikimedia Commons/Gabriella Jacobi)

Austràlia ofereix asil climàtic a Tuvalu i protecció militar contra l'expansió xinesa

Amb aquest tractat, Canberra vol reforçar els seus vincles amb les illes del Pacífic i reforçar la seva posició geoestratègica

RedaccióActualitzat

Un tractat "fundacional" d'una nova relació. Així ha definit el primer ministre australià, Anthony Albanese, el document signat amb el seu homòleg de Tuvalu, Kausea Natano, que converteix Austràlia en "soci preferent" i garant de la seguretat d'aquest estat insular de la Polinèsia amenaçat per la crisi climàtica.

Canberra es compromet a proporcionar asil climàtic als habitants de Tuvalu, que podria desaparèixer abans de finals de segle a causa de la crescuda dels oceans.

"Avui elevem la nostra relació a una associació més integrada i global", ha escrit Albanese en un fil d'X/Twitter.


De moment, l'acollida serà progressiva, 280 ciutadans de Tuvalu cada any, per evitar una "fuga de cervells". A Austràlia, podran "viure, estudiar i treballar", cosa que farà augmentar l'enviament de remeses econòmiques cap al seu país.

"Creiem que el poble de Tuvalu es mereix tenir l'opció de viure, estudiar i treballar en un altre lloc a mesura que empitjora el canvi climàtic", declaren els dos dirigents en un comunicat conjunt.

A banda, Austràlia compromet 9,5 milions d'euros per consolidar trams costaners de Tuvalu i recuperar part del terreny ja engolit per l'oceà.

També destinarà 209 milions d'euros a crear infraestructures d'adaptació climàtica en el Pacífic.


Crisi climàtica, i geoestratègica

I és que Albanese ha volgut remarcar que amb el tractat, que s'ha presentat en el marc del Fòrum Illes del Pacífic, "Austràlia reconeix que forma part de la família del Pacífic".

Una relació familiar que no sempre ha estat fàcil, a causa de la dependència del carbó i el gas, fons d'energia que contribueixen a la crisi climàtica que amenaça la supervivència d'alguns estats veïns, com Tuvalu.

Més enllà de la crisi climàtica, Canberra té un interès geoestratègic a reforçar els vincles amb les illes del Pacífic, sobretot després que l'any passat les illes Salomó signessin un acord de seguretat amb la Xina que permet a Pequín desplegar l'exèrcit en el seu territori.

Tuvalu podria desaparèixer sota l'oceà en les pròximes dècades (Wikimedia Commons/Inaba Tomoaki)

A banda de la voluntat de la Xina d'expandir-se a la regió, es dona la circumstància que Tuvalu és un dels pocs estats del món que reconeix Taiwan com a nació sobirana.

Per això, les garanties de seguretat compromeses per Austràlia també inclouen possibles agressions militars.

"Una garantia que si Tuvalu sol·licita ajuda militar per motius de seguretat, Austràlia hi serà", ha resumit Albanese.

Natano, per la seva banda, ha explicat que Tuvalu ha volgut signar aquest tractat bilateral per "protegir-nos i donar-nos suport mutu davant de l'amenaça del canvi climàtic i els reptes geoestratègics".

Austràlia, a més, s'ha mostrat disposada a signar acords similars amb altres illes del Pacífic.

També parla de text "fundacional" Jane McAdam, professora de la Universitat de Nova Gal·les del Sud i experta en dret de refugiats: "És el primer acord que aborda específicament la mobilitat climàtica", ha remarcat en declaracions a l'agència AFP.


Un estat 5 metres per sobre de l'oceà

Situat a mig camí entre Hawaii i Austràlia, Tuvalu està integrat per nou atols -illes de corall- que sumen una superfície de 26 quilòmetres quadrats, habitats per unes 11.000 persones.

Escena de carrer a Funafuti, el 2019, reflectida en un bassal (Reuters/AAP Image Mick Tsikasvia)

Tuvalu no supera els 5 metres d'altura sobre el nivell del mar, cosa que fa que pugui desaparèixer en les pròximes dècades a causa de la crescuda de les aigües marines del planeta.

Internet proporciona a Tuvalu una part important dels seus ingressos, amb el lloguer del seu domini d'internet, molt llaminer: .tv.


Sobreviure en una rèplica digital

L'any passat, en la cimera del clima COP27, Tuvalu va explicar el projecte per construir una rèplica digital en el metavers, amb la finalitat de preservar la seva història i la seva cultura quan desaparegui sota la superfície de l'oceà Pacífic sud.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaAustràlia
Anar al contingut