Aragonès emplaça Puigdemont a refer les confiances després de les eleccions del 12 de maig

El president de la Generalitat i candidat d'ERC es mostra disposat a anar a la Catalunya Nord per debatre amb el líder de Junts

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat i candidat a la reelecció per ERC, Pere Aragonès, ha afirmat que "la gran diferència estratègica" dels últims anys amb Junts "ja s'ha resolt", i que ara cal recuperar la confiança.

Aragonès ho ha dit aquest dimarts en una entrevista al programa "Els matins" de TV3, assegurant que ara Junts defensa la negociació i no la confrontació, però que per refer ponts caldrà esperar a després de les eleccions:

"Evidentment ara estem en un context de precampanya electoral, un context competitiu i no és el més favorable per poder avançar en reconstruir les confiances que potser han estat més afectades en els darrers anys, després ho hem de poder fer, però amb molta altra gent, Catalunya no és cosa de dos."

Pel que fa als debats de candidats durant la campanya, Aragonès s'ha mostrat disposat a anar a la Catalunya Nord per confrontar amb el líder de Junts, Carles Puigdemont.


"Jo tinc un rumb: la negociació"

El president i candidat d'ERC ha defensat que "fa deu mesos" ell ja defensava la negociació i que "d'aquí a deu mesos" la seguirà defensant, en una crítica indirecta a Puigdemont i a Junts, dels quals ha dubtat de les intencions i estratègies futures:

"Altres lideratges deien fa deu mesos que negociar era trair el país pràcticament, avui estan negociant, no sé què faran d'aquí a deu mesos. Jo tinc un rumb, crec que és el que he defensat des de l'inici de la legislatura, i seguiré fent en el futur."

En to de plena campanya, Aragonès ha afirmat que s'"ofereix per seguir liderant el futur del país com a president", i ha criticat indirectament una possible presidència del socialista Salvador Illa:

"El que ja li asseguro jo és que si hi hagués aquí al Palau de la Generalitat un president que no volgués molestar La Moncloa, no haguéssim tingut ni el traspàs de Rodalies ni l'amnistia."

Precisament Puigdemont ha dit aquest dimarts que es presenta amb l'única intenció de recuperar la presidència efectiva de la Generalitat i que si no ho aconsegueix deixarà la política activa.

Ho ha dit en una entrevista a l'emissora RAC1 a la mateixa hora que Aragonès era entrevistat a TV3, i ha afegit que "no té sentit fer de cap de l'oposició o anar al Senat a escalfar una cadira."


De "passejada militar" a "confrontació amb arguments"

Pel que fa a la visita que va fer aquest dilluns al Senat, Aragonès ha afirmat que es va sentir "còmode defensant els interessos de Catalunya" en la sessió del Senat d'aquest dilluns.

El president de la Generalitat, però, s'ha queixat que el govern espanyol no enviés ningú a defensar l'amnistia al Senat, que és "una llei importantíssima":

"Segurament el que volia el PP era que fos una passejada militar i poder fer un monòleg per incompareixença del govern espanyol. Doncs miri, els hem obligat a canviar del monòleg a una confrontació amb arguments, i crec que per part de Catalunya amb uns arguments sòlids en defensa de l'amnistia, del referèndum i del finançament singular."


La "inevitabilitat" de l'amnistia

Aragonès va anar al ple del Senat a defensar la llei d'amnistia davant dels senadors i també dels presidents autonòmics del PP, que ha fet servir la majoria absoluta que hi té per convocar-lo.

Allà l'encara president de la Generalitat va aprofitar per defensar també un "finançament singular" i un "referèndum acordat", les dues propostes que ha fet fa poc en precampanya.

Va assegurar que totes tres coses, amnistia, finançament i referèndum, seran "inevitables", i que la llei d'amnistia servirà "per reparar part del dolor causat per la repressió".


Informe contra l'amnistia aprovat pel Senat

En el ple es debatia l'informe impulsat pel PP contra la llei d'amnistia, que a la tarda es va aprovar amb 36 vots a favor, els del PP, UPN i Vox, i 24 en contra, el PSOE i la resta de partits.

El govern espanyol no va enviar cap representant al ple, i set presidents autonòmics del PP, encapçalats per Isabel Díaz Ayuso, de Madrid, van rebutjar en bloc que Catalunya sigui "una nació sobirana".
 

L'aposta d'Illa per un govern estable

En declaracions a RNE, el candidat del PSC a les eleccions al Parlament ha assegurat que la participació d'Aragonès al Senat ha tingut un resultat "insignificant i nul" i ha lamentat que s'hagi "prestat a la instrumentalització" que n'ha fet el PP per desgastar el govern espanyol.

Salvador Illa ha confirmat que compareixerà a la comissió d'investigació del Senat sobre el 'cas Koldo' i s'ha mostrat "molt tranquil i convençut" de la seva gestió al capdavant del ministeri de Sanitat.

Illa ha assegurat que no vol parlar de pactes abans de les eleccions. El líder del PSC creu que s'obre un nou temps a Catalunya i assegura que és hora de respectar el que diguin els ciutadans de Catalunya i que el seu objectiu serà apostar per "una fórmula de govern estable".

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut