Puigdemont diu que tornarà per a la investidura guanyi o no, però no serà cap de l'oposició

"Faré política tota la vida, però jo no puc fer política activa si no tinc la responsabilitat de la presidència", assegura l'expresident

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha assegurat que no tornarà a Catalunya durant la campanya. Manté, però, que tornarà per a l'acte del debat d'investidura, previst com a molt tard per al 25 de juny, i ha anunciat que ho farà tant si guanya com si no les eleccions.

Tanmateix, no es veu com a cap de l'oposició i assegura que deixarà la política activa si no és al Parlament per exercir de president. 

"No estic preparant el discurs de la derrota. Estic preparant el de la victòria. Faré política tota la vida, però jo no puc fer política activa si no tinc la responsabilitat de la presidència, que és el que em porta a presentar-me; i no té sentit venir aquí a fer de cap de l'oposició o anar al Senat a escalfar una cadira."

En una entrevista a RAC 1 des de Perpinyà, assegura que "el retorn no pot ser un acte de provocació ni un acte de campanya per partidisme".

Puigdemont diu que està convençut que per al debat d'investidura la llei d'amnistia estarà en vigor, i si està suspesa, "les causes judicials estaran paralitzades". "Saben que tenen perdudes les extradicions, com els ho ha dit Alemanya, Bèlgica i Itàlia".  De fet, Puigdemont no descarta que s'aixequin les ordres de detenció fins i tot abans d'aprovar-se la llei d'amnistia. 

Després de sis anys a l'exili a Bèlgica, Puigdemont ha deixat Waterloo per viure a la comarca del Vallespir, per poder fer la campanya per a les eleccions del 12 de maig tan a prop de Catalunya com sigui possible.

Puigdemont, en un acte a Elna dijous passat
Puigdemont en un acte a Elna dijous passat (ACN/Jordi Borràs)

L'endemà que el Suprem hagi citat Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg com a investigats per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic, el president dona per fet que la causa serà "paper mullat".

La declaració al Suprem és voluntària perquè tots dos són aforats --un com a eurodiputat i l'altre com a diputat al Parlament--, i els permetrà fer-la per videoconferència entre els dies 17 i 21 de juny.

Puigdemont assegura que la justícia no perd l'oportunitat d'intervenir en els processos electorals. 

"És curiós perquè saben que estarà en vigor la llei d'amnistia i pot ser paper mullat. És més, ara el Suprem accepta la modalitat de declaració per via telemàtica, una via que sempre ens han denegat des del 2017." 

 

Els debats electorals

Preguntat sobre un possible cara a cara amb Aragonès, Puigdemont diu que el que cal és un "colze a colze" amb els qui comparteixen els ideals independentistes, i no pas "un cara a cara per fer visibles confrontacions electoralistes".

En una entrevista a "Els Matins" de TV3, el president de la Generalitat i candidat d'ERC s'ha mostrat disposat a viatjar a la Catalunya Nord per debatre amb Puigdemont i l'ha emplaçat a refer ponts després de les eleccions.

Puigdemont ha criticat el no d'Illa per participar en un debat a Perpinyà i ha allargat la mà per fer un cara a cara a Pedro Sánchez després de recriminar al líder de PSC que el PSOE sí que és capaç de viatjar a Brussel·les per asseure's amb ell. 

 

ARXIVAT A:
JuntsCarles PuigdemontEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut