Almenys 17 persones moren en el pitjor tiroteig de la història del Canadà
Control de carretera a Portapique, on va començar la matança (Reuters/John Morris)

Almenys 17 persones moren en el pitjor tiroteig de la història del Canadà

L'autor de la matança, que ha estat abatut per la policia, vestia un uniforme policial i conduïa un fals cotxe patrulla

Juli Rodés AlmerActualitzat

Almenys 17 persones han mort, entre dissabte i diumenge, al Canadà, tirotejades per un home que ha estat abatut per la policia. Aquest és l'últim balanç de víctimes mortals, que es tem que encara podria créixer.

La matança ha començat dissabte a la nit a Portapique, un poblet d'un centenar d'habitants de la província de Nova Escòcia, a la costa est del país.

La policia hi ha trobat diversos cossos a l'exterior i l'interior d'una casa després d'haver rebut l'avís que s'havien sentit trets.

Aleshores s'ha posat en marxa una gran operació de cerca i captura que ha permès trobar el suposat autor de la matança al cap de 12 hores.

 

Agents en el lloc on el fals vehicle policial del suposat autor de la matança d'ha vist implicat en un accident de trànsit (Reuters/John Morris)


Es tractaria de Gabriel Wortman, de 51 anys, que segons els mitjans canadencs era un tècnic dental propietari d'una consulta a Dartmouth, a prop de Halifax, la capital de Nova Escòcia.

En el moment dels fets, Wortman anava armat, vestia, almenys parcialment, un uniforme policial, i es desplaçava en un cotxe que havia modificat perquè semblés de la policia.

Això, segons Chris Leather, cap de les investigacions criminals de la Policia Federal de Nova Escòcia, "fa pensar, certament, que [la matança] no s'ha tractat d'un acte espontani".

Leather ha afegit que "és massa d'hora per parlar de la motivació" de l'assassí.

S'investiga si la massacre té alguna relació amb la crisi del coronavirus, que ha suposat el tancament de les activitats considerades no essencials a tot el Canadà.

Brenda Lucki, responsable de la Policia Federal del país -coneguda en anglès com a Reial Policia Muntada del Canadà i en francès com a Gendarmeria Reial del Canadà- ha informat que no investiguen els fets com un acte terrorista.

 

Un vehicle de bombers passa un control de carretera desplegat després de la matança (Reuters/John Morris)


En el moment de la seva detenció, a Enfield, a prop de l'aeroport de Halifax, Wortman ha estat abatut per la policia.

Abans que la policia el localitzés, Wortman ha mort més persones en altres llocs de Nova Escòcia. Entre les poques coses que se saben és que diverses víctimes no semblen tenir cap relació amb l'assassí.

Wortman també ha mort Heidi Stevenson, una agent de la Policia Federal amb 23 anys d'antiguitat al cos, mare de dos nens, i ha ferit un altre agent.

Després de descobrir els cossos a Portapique, la policia ha alertat de la presència d'un home "armat i perillós" i ha demanat als ciutadans de Nova Escòcia, que ja estan confinats pel coronavirus, que es tanquessin a casa i, si era possible, al soterrani.

 

Un home afegeix una imatge en un memorial per les víctimes del tiroteig a Nova Escòcia (Reuters/John Morris)


El primer ministre de Nova Escòcia, Stephen McNeil, ha denunciat "un dels actes violents més aberrants de la història de la nostra província".

També ha parlat d'acte "aberrant" el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, en un comunicat:

"És amb tristesa que he conegut l'acte de violència aberrant que ha estat perpetrat a Nova Escòcia i ha costat la vida a nombroses persones, inclosa la d'una integrant de la Gendarmeria Reial del Canadà."


Nova Escòcia és una de les províncies més petites i menys poblades del Canadà. Formada per una península i diverses illes, té menys d'un milió d'habitants, que viuen sobretot de l'explotació forestal i de la pesca, i també dels esports aquàtics.


Els tirotejos, molt poc habituals

A diferència dels Estats Units, els tirotejos són molt rars al Canadà.

Fins ara, el pitjor era el que va passar quan un home va matar 14 dones a l'escola politècnica de Mont-real, el 6 de desembre del 1989.

Un segon atemptat amb nombroses víctimes va tenir lloc ara fa dos anys, el 23 d'abril de 2018, quan un home al volant d'una furgoneta de lloguer va atropellar intencionadament 8 dones i 2 homes al centre de Toronto.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut