Camions amb una bandera contra el primer ministre Trudeau davant del Parlament, a Ottawa (Reuters/Patrick Doyle)

Alerta al Canadà per una protesta de camioners antivacunes amb elements d'extrema dreta

L'anomenat "Comboi de la llibertat" va néixer contra la vacunació obligatòria dels camioners transfronterers, acordada amb els EUA

Els primers vehicles de l'autoanomenat "Comboi de la llibertat" han començat a arribar aquest divendres a la tarda a Ottawa, la capital del Canadà, on s'espera que una gran manifestació antivacunes mobilitzi més de mig miler de camions i cotxes aquest cap de setmana.

Una mobilització, també, de milers de persones, que es tem que pugui degenerar en protestes violentes, per bé que els organitzadors insisteixen que serà pacífica.

Alguns comerciants, en qualsevol cas, de manera preventiva, han decidit tancar durant el cap de setmana, segons informen els mitjans locals.

Pancarta contra la vacunació obligatòria dels camioners en un vehicle davant del Parlament (Caryma Saïd via Reuters)

Les autoritats d'Ottawa, que ja han advertit que no permetran cap acte de violència, han col·locat barreres davant del Parlament, situat al cor de la capital federal canadenca, que és el punt de reunió dels manifestants.

Alhora, els diputats han estat alertats que alguns manifestants poden intentar ocupar les seves oficines parlamentàries i, fins i tot, els seus domicilis, i se'ls ha demanat que aquests dies s'estiguin "en un lloc segur".


"Un vehicle per a l'extrema dreta"

El "Comboi de la llibertat" va néixer com una protesta de camioners contra l'obligatorietat d'estar vacunats si travessen la frontera amb els Estats Units, però en els últims dies s'hi han afegit altres col·lectius.

La mesura la van acordar els dos països a mitjans de gener per a tots els camioners que circulen de banda a banda, a través d'una frontera de gairebé 9.000 quilòmetres, la més llarga del món.

Segons Peter Sloly, cap de la policia d'Ottawa, entre les persones que s'han sumat a la caravana de protesta n'hi ha que són obertament antivacunes i d'altres que són contràries a les restriccions antipandèmia.

Suport als integrants del comboi des d'un dels ponts de la carretera (Reuters/Patrick Doyle)

Però també extremistes que estan preparats per cometre actes de violència o per "incitar a l'odi i la violència" la resta dels manifestants.

N'hi ha que ja han deixat clares les seves intencions en missatges a les xarxes socials, alguns amb crides a emular l'assalt al Capitoli de Washington del 6 de gener de l'any passat, que ja han estat detectats pel servei d'intel·ligència canadenc (CSIS) i la Policia Muntada, que treballen conjuntament amb la policia d'Ottawa.

En aquest mateix sentit, la Canadian Anti-Hate Network, una ONG centrada en la lluita contra els delictes d'odi, ha denunciat públicament que "el 'Comboi per la llibertat' no és més que un vehicle per a l'extrema dreta".

Ho confirmaria, per exemple, el fet que alguns integrants del comboi han assetjat i amenaçat periodistes que miraven d'entrevistar-los mentre feien la seva ruta cap a Ottawa.


Suport ciutadà

Els camioners que van posar en marxa el "Comboi de la llibertat" arribaran a Ottawa des d'arreu del Canadà. Alguns travessaran tot el país des de la costa oest, a uns 4.500 quilòmetres de distància.

Pel camí reben l'escalf i el suport de ciutadans que se solidaritzen amb la seva protesta.

Familiars, amics i veïns donen suport als camioners del "Comboi de la llibertat" (Mark Dimler via Reuters)

Com la Tabitha, de 26 anys, que amb una bandera canadenca a les mans explica a l'agència AFP que "el problema és l'obligació" i que el Canadà ha de retrobar els seus "ideals fonamentals".

També la Louise, una jubilada que defensa que vacunar-se "hauria de ser una decisió personal" i ha volgut mostrar el seu agraïment als camioners i "enviar un missatge al govern de [Justin] Trudeau".

El primer ministre, que està fent quarantena perquè un fill seu ha donat positiu, va defensar dimecres la decisió d'obligar a vacunar-se els camioners i va recordar que el 90% ja estan vacunats.

Justin Trudeau, primer ministre del Canadà, aquesta setmana durant una roda de premsa (Reuters/Blair Gable)

Es dona la circumstància que la protesta no té el suport de l'Aliança Canadenca de Camioners, una destacada associació del sector, que representa uns 4.500 transportistes, que l'ha "rebutjat fermament" amb aquest mateix argument.

Considera, a més, que "no és així com les discrepàncies amb el govern haurien d'expressar-se".

Trudeau, a més, va denunciar que "les intencions que tenen algunes persones associades a aquest comboi són inacceptables".

Erin O'Toole, cap de l'oposició, per la seva banda, ha anunciat aquest dijous que té intenció de reunir-se amb els camioners que protesten.

També haurien rebut el suport d'Elon Musk, l'empresari multimilionari fundador de Tesla i de SpaceX, que té nacionalitat sud-africana, nord-americana i canadenca, i que en un missatge a Twitter ha proclamat: "Els camioners canadencs manen."

ARXIVAT A:
VacunesCanadà
Anar al contingut