70 ossos al Pirineu: què cal fer si en trobes un a la muntanya?

El cas del Sisco Lladós, que estava de cacera a la muntanya de Berrós Sobirà, explica com cal comportar-se si es troba un os bru al Pirineu

RedaccióActualitzat

La població d'ossos als Pirineus continua creixent. Ja n'hi ha 70 exemplars i el 2021 es van detectar 15 noves cries. Els ossos detectats a Catalunya se situen en 38, entre els quals 9 cadells.

Trobar-se'n un a prop és un cas encara excepcional, però hi ha persones que ho han viscut. És el cas del Sisco, un caçador que es va trobar una ossa amb les seves cries cara a cara, a uns 10 metres. Ell va reaccionar d'una manera instintiva: va anar tirant enrere fins que es van perdre de vista. L'una va tirar amunt, i l'altre, avall.

Un cop passat l'ensurt, es va posar en contacte amb el cap de colla i van aturar la cacera.

Això és exactament el que els agents rurals recomanen que es faci en casos similars. Xavier Farré explica que cal evitar fer sorolls bruscos, que no se li ha de donar l'esquena i que s'ha de marxar a poc a poc: "Fer-li entendre que ens hem ficat a casa seva i no volem molestar-lo".

"Sempre cal deixar-li una via de sortida", remarca. El que no hem de fer mai: ni cridar, ni córrer, ni fer moviments bruscos.

Una femella d'os bru amb dos cadells de primer any fotografiats l'any 2021
Una femella d'os bru amb dos cadells de primer any fotografiats l'any 2021 (Departament d'Acció Climàtica)

Els Agents Rurals són els encarregats d'alertar els ramaders de la presència de l'os a la zona, i demanen que si algú, caminant pels boscos de l'Alt Pirineu, en veu un, actuï tal com han explicat i després truqui al 112.


Èxit de la reintroducció de l'os al Pirineu

El Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru als Pirineus (GSTOP) va comptabilitzar de 70 exemplars d'os bru als Pirineus durant el 2021, segons es desprèn del balanç anual de la població.

Aquesta xifra correspon al nombre mínim d'ossos detectats en un any determinat, i es revisa anualment. Les dades constaten un augment de la població, ja que el 2020 es va fixar en 68 exemplars; el 2019, en 59, i el 2018, en 52.

També s'han registrat 15 noves cries de vuit femelles diferents. Es tracta de la segona xifra més alta registrada, després de la del 2020.

A Catalunya s'han recollit 1.194 indicis d'os durant el 2021.

A Catalunya s'han detectat 38 exemplars d'os bru a la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. Són 23 adults, 6 subadults i 9 cadells de l'any. 17 són mascles, 19 femelles i 2 cadells de sexe que encara no s'ha pogut determinat.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut