Botigues tancades, al març, al carrer Torrent de l'Olla de Barcelona (ACN / Albert Cadanet)
Botigues tancades, al març, al carrer Torrent de l'Olla de Barcelona (ACN / Albert Cadanet)

1 de cada 5 empreses pot ser insolvent a finals d'any si continua la crisi econòmica

Els problemes de liquiditat afecten especialment les pimes i es disparen en sectors com el comerç, l'hostaleria, l'oci o els concessionaris de cotxes

Actualitzat

Un 40% de les empreses pateixen "una pressió financera elevada", segons un informe del Banc d'Espanya sobre l'impacte de la pandèmia del coronavirus; i això vol dir que tenen uns ingressos corrents insuficients per cobrir els interessos del seu deute.

Són les conclusions d'un estudi amb les dades de 380.000 empreses, grans i mitjanes, i que mostra com els problemes de liquiditat s'han disparat en l'últim any.

 

En concret, l'any 2019, el 13% dels enquestats patia estretors de caixa, i ara ho reconeixen el 40% de les empreses. Els problemes de liquiditat afecten especialment les pimes, sobretot dels sectors més tocats per la crisi.

Segons la situació financera de l'empresa, el Banc d'Espanya defineix tres diferents graus d'alarma; amb problemes de liquiditat, insolvents i, directament, inviables.

 

Un comerç tancat a la Plaza Mayor de Madrid
Un comerç tancat a la Plaza Mayor de Madrid (EFE / Luca Piergiovanni)

 

20% insolvents, 10% inviables

Si els problemes de liquiditat s'accentuen, l'empresa pot esdevenir insolvent. L'informe calcula que, si la crisi persisteix, a finals del 2020, aquest podria ser el cas de gairebé el 20% de les empreses, un percentatge que es dispara segons el sector; en el cas del comerç, estarien en perill gairebé el 25% de les empreses, mentre que l'hostaleria, l'oci i els concessionaris de cotxes arriben al 30%.

Però una empresa insolvent pot sortir-se'n, renegociant crèdits o ampliant el capital del negoci. Quan no ho aconsegueix, passa a ser inviable. I el Banc d'Espanya avisa que el 10% corren perill i s'hauran de liquidar perquè no tindran prou negoci per fer front als seus deutes.

 

 

Reduccions de plantilla

Des de l'inici de la pandèmia, la caiguda de l'ocupació ha afectat, sobretot, els treballadors temporals, amb una reducció del 19%, mentre que el personal fix també es va reduir, un 3%. La meitat de les empreses van destruir ocupació.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaComerçCoronavirus
Anar al contingut