Berlín

La CE insisteix a rebutjar l'Europa de les dues velocitats

Hores després que tornés a aparèixer el discurs sobre l'Europa a dues velocitats i que Angela Merkel digués que Europa necessita canvis estructurals, la Comissió Europea ho ha rebutjat, de la mà de la seva portaveu, i ha insistit que els països de la moneda única avancin junts. Així doncs, la CE desestima la possibilitat de crear una zona euro a dues velocitats, encapçalada per un grup de països que compleixen els criteris de disciplina fiscal.

Actualitzat
La portaveu de la CE, Pia Ahrenkilde, en aquest sentit, ha sentenciat: "És important no acceptar divisions a la nostra unió, fins i tot si la zona euro pot i ha d'avançar amb una integració més profunda". Ahrenkilde ha reconegut que és conscient del debat actual, alimentat per les informacions que vénen des de França i Alemanya, sobre el futur d'Europa i sobre la velocitat a què puguin avançar la UE i la zona euro, però ha insistit que la solució "és una integració econòmica "més avançada".

Ahrenkilde ha manifestat també que la CE no té constància de les converses que suposadament mantenen França i Alemanya.

Aquestes declaracions arriben l'endemà que el president de la CE, Jose Manuel Durao Barroso, ja defensés la unitat de l'euro. "La zona euro no pot quedar fora de la Unió Europea. De fet, tota la Unió Europea hauria de tenir l'euro com a moneda. No hi pot haver pau i prosperitat a llarg termini al nord o a l'oest d'Europa si no hi ha pau i prosperitat al sud o a l'est", va concloure Barroso.

La cancellera alemanya va advertir a Berlín que ha arribat el moment de fer canvis profunds, sense concretar-los. "L'actual situació europea és, sens dubte, prou desagradable perquè calguin canvis per millorar. La crisi del deute pot ser un bon moment per prendre decisions, pot ser un punt d'inflexió, el moment de fer un canvi i, d'aquesta manera, poder obrir noves vies", ha plantejat Angela Merkel des d'Alemanya.

En la mateixa línia, Merkel ha manifestat: "No es tracta només de fer declaracions d'intencions, sinó de fer canvis estructurals reals". D'aquesta manera, la cancellera ha obert la porta a la possibilitat de fer una Europa a dues velocitats, una hipòtesi de la qual fonts comunitàries ja parlen obertament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut