Segon axolot capturat per l'Ot, un nen de set anys (CCMA)
Segon axolot capturat per l'Ot, un nen de set anys (CCMA)
Priorat

Un nen de 7 anys troba un axolot, un amfibi en perill d'extinció, a la riera de Marçà

És la segona vegada en dos mesos que troben aquest amfibi que recorda un cap gros gegant i amenaça la fauna autòctona

L'Ot, un nen de set anys que passejava amb la seva família, ha pescat un axolot a la riera de Marçà, al Priorat. Aquest és el segon cop en dos mesos que es troba un exemplar d'aquesta espècie d'origen mexicà al mateix lloc.

L'axolot és una espècie en perill d'extinció que es cria normalment en captivitat per vendre'l com a mascota.

Aquesta espècie exòtica pot transmetre un fong letal als amfibis autòctons, tal com han demostrat les analítiques que se li van fer al primer exemplar. Així ho diu Jordi Ruiz, responsable d'espècies invasores del Departament d'Acció Climàtica:

"Aquest és un fong que produeix malalties greus i la mort en ambfibis autòctons. L'entrada d'aquest animal, a més de ser un problema perquè pot substituir espècies autòctones, és un problema perquè ens ha entrat una malaltia no desitjada i que no teníem a Catalunya."

De moment, ja han trobat una granota morta a causa d'aquest fong i els Agents Rurals estan investigant l'espai per fer-ne un seguiment i assegurar-se que no hi ha més axolots a la riera. En aquesta cerca, també comprovaran si hi ha més fauna afectada. 

Els mateixos Agents Rurals han estat els que l'han capturat, després que la família de l'Ot els avisessin. En tots dos casos, els agents han recollit l'exemplar i l'han portat al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), a Masquefa, l'Anoia.

La reincidència d'aquest fet i el perill que suposa per als amfibis autòctons els hi obliga a monitorar la malaltia i mirar si es troben la quantitat d'espècies que s'haurien de trobar en un lloc com Marçà, segons diu Jordi Ruiz.

Davant d'això, es demana a la ciutadania que no visitin l'espai per evitar propagar el fong i també recorden que l'alliberament d'espècies com aquestes en el medi rural suposen un risc per a la transmissió de malalties emergents als amfibis autòctons.

Per això, la llei actual prohibeix alliberar animals al medi natural.
 

Què en sabem, dels axolots?

L'axolot és una de les espècies d'aspecte més curiós que s'han trobat fins al dia d'avui. La traducció del seu nom vol dir "monstre aquàtic" i a simple vista la seva aparença ens pot recordar a la d'un cap gros gegant

El seu aspecte destaca pels seus ulls diminuts, una llarga cua i una pell gelatinosa. La seva pigmentació pot variar segons el lloc on es desenvolupi i, tot i que la majoria són de color marró fosc, també se'n troben de blancs i rosats.

Els axolots tenen uns ulls diminuts, una llarga cua i una pell gelatinosa

Aquest amfibi pot arribar a mesurar uns 30 centímetres de longitud i la seva esperança de vida es calcula que pot arribar a ser d'uns 15 anys, tot i que depèn de les condicions del medi ambient on es trobi i de les accions de l'ésser humà.

L'espècie d'origen mexicà es troba greument amenaçada a causa de la destrucció del seu hàbitat, la introducció de nous peixos depredadors com les carpes, i la seva captura per al mercat d'animals domèstics.

Els axolots pertanyen a la família de les salamandres talp, però a diferència de la resta d'amfibis, no perden les brànquies quan es converteixen en adults ni passen al medi terrestre. A canvi, es poden reproduir en estat larvari a l'aigua i conserven les seves brànquies externes, un fenomen conegut com a neotènia. 

A més a més, també tenen la capacitat de regenerar les parts del seu cos, com el cor, el cervell o la columna vertebral.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut