Trump comença els tràmits per sortir de l'OMS coincidint amb un rècord de contagis

Els Estats Units registren més de 60.000 casos en les últimes 24 hores i la mort d'un miler de persones

RedaccióActualitzat

Donald Trump no fa marxa enrere i vol abandonar l'Organització Mundial de la Salut. El president nord-americà ja ha començat els procediments jurídics perquè els Estats Units surtin de l'OMS, un pas que serà efectiu exactament d'aquí un any. Tot plegat coincideix amb un nou rècord de contagis diaris de coronavirus, amb més de 60.000 casos confirmats en les últimes 24 hores i més de mil morts.

L'aixecament de les restriccions ha fet que la pandèmia estigui a hores d'ara absolutament descontrolada als Estats Units. En total s'hi han anotat més de 3 milions de contagis confirmats i la xifra de morts supera els 131.000.
 

Trump comença els tràmits per sortir de l'OMS coincidint amb un rècord de contagis
Un sanitari està esgotat després de desenes de proves de Covid-19 (Reuters/Callaghan O'Hare)


Però Trump considera que l'OMS no ho està fent bé i està decidit a marxar. No està d'acord en la manera com l'organització ha gestionat la pandèmia i, sobretot, per les relacions que manté amb la Xina.

En tot cas, el procés que el president dels EUA activa aquest dimecres és reversible, ja que el candidat demòcrata, Joe Biden, ha anunciat que, si guanya les eleccions del novembre, el seu país es mantindrà dins l'Organització Mundial de la Salut.
 

Trump comença els tràmits per sortir de l'OMS coincidint amb un rècord de contagis
Cotxes fent cua durant les proves que fan els sanitaris a Houston (Reuters/Adrees Latif)


Carta a António Guterres

Donald Trump ha enviat una carta al secretari general de l'ONU, António Guterres, per confirmar la sortida de l'OMS. Des de la Casa Blanca s'ha informat que "l'avís de la retirada dels Estats Units, que es farà efectiva el 6 de juliol del 2021, s'ha enviat al secretari general de l'ONU, que és el dipositari de l'OMS."

El mandatari nord-americà ja feia dos mesos que amenaçava de retirar-se de l'organització, amb seu a Ginebra, a la qual va congelar temporalment els fons el mes d'abril. Els Estats Units formen part de l'OMS des de la seva creació, el 1948.

A finals de maig, Trump va anunciar la seva decisió de "trencar" definitivament amb l'organització i canalitzar els fons que aportava "a d'altres necessitats urgents de salut pública en l'àmbit global". Els Estats Units són el principal donant, amb uns 500 milions de dòlars anuals, un 15% del pressupost total de l'organisme.


El Congrés i el factor electoral

Donald Trump té dret a retirar-se de l'OMS d'acord amb els tractats internacionals, però no queda clar que ho pugui fer sense incomplir el marc legal nord-americà. Fins i tot es podria arribar a un litigi judicial.

El Congrés, dividit entre el control republicà del Senat i el demòcrata de la Cambra de Representants, té el poder de complicar el procés, tot i que, de moment, ningú ho ha plantejat. Teòricament, el Congrés podria exigir una votació per aprovar aquesta mesura.
 

Trump comença els tràmits per sortir de l'OMS coincidint amb un rècord de contagis
Joe Biden amb mascareta en un acte de campanya a Wilmington, Delaware (Reuters/Kevin Lamarque)


Ara per ara, però, el factor electoral sembla la possibilitat més factible per frenar les intencions de Trump. El virtual candidat demòcrata, Joe Biden, ha deixat ben clar que anul·laria la decisió si arriba al poder el gener de l'any que ve: "El meu primer dia com a president, m'uniré novament a l'OMS i restauraré el nostre lideratge a l'escenari mundial."

Abandonar l'Organització Mundial de la Salut és un més dels processos de retirada d'acords i organismes internacionals plantejats per Trump. Per exemple la seva sortida de la UNESCO, del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, de l'Acord de París sobre el canvi climàtic o del pacte nuclear amb l'Iran.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutOMSEstats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut