Trump suspèn el finançament a l'OMS per "encobrir l'expansió del coronavirus"
Trump carrega contra la "mala gestió" de l'OMS durant la crisi del coronavirus (Reuters/Leah Millis)

Trump suspèn el finançament a l'OMS i l'acusa d'"encobrir l'expansió del coronavirus"

El secretari general de l'ONU retreu a Donald Trump que és el pitjor moment per reduir el pressupost de l'Organització Mundial de la Salut

RedaccióActualitzat

Donald Trump deixa d'enviar diners a l'Organització Mundial de la Salut en plena pandèmia. Ho fa perquè considera que està gestionant malament la crisi sanitària i perquè "ha encobert l'expansió del coronavirus". Tot plegat, enmig d'acusacions d'incompetència i de traïció. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ja l'ha advertit que era el pitjor moment per reduir els fons de l'OMS.

Ja feia dies que el president nord-americà estava amenaçant de retirar el finançament a l'OMS. I finalment ho ha fet. El magnat ha dit que la institució s'ha equivocat en la seva obligació més bàsica: protegir la salut global. Li ha retret que li critiqués a finals de gener la prohibició de volar a la Xina que ell va ordenar i l'ha titllat de tenir complicitats amb Pequín. Trump també ha acusat l'organització de falta d'honestedat:

"Arreu del món hi ha hagut morts i devastació perquè aquells que ens havien de protegir sent transparents i honestos han fallat. Continuarem implicats amb l'OMS per veure si es pot reformar, però de moment desviarem els recursos de salut cap a d'altres llocs."


L'oposició afirma que la decisió de Trump és un altre intent de trobar caps de turc a la gestió erràtica i tardana que ell mateix ha fet de la crisi. Els Estats Units són el país que més aporta als l'OMS, un 15% del pressupost -uns 500 milions de dòlars cada any-, que ara queda en suspens. Un cop dur per a l'única organització al món que vetlla per la salut global i que té un paper vital a l'hora de lluitar contra la pandèmia.
 

Trump suspèn el finançament a l'OMS per
Trump durant la seva compareixença informativa a la Casa Blanca (Reuters/Leah Millis)


Mentrestant, el mandatari nord-americà posarà el seu nom als xecs de 1.200 dòlars enviats a milions de ciutadans, una decisió que va prendre el Congrés.
 


 

Les crítiques a Trump per suspendre els fons a l'OMS li han caigut de tot arreu, des de l'ONU fins a l'Associació de Metges dels Estats Units, passant per molts experts, que coincideixen que, si bé la gestió de l'OMS és millorable, enmig d'una epidèmia mundial no és el moment de deixar-la sense finançament, i els Estats Units tampoc no estaran més segurs així.


António Guterres: "No és el moment"
 

Trump suspèn el finançament a l'OMS per
António Guterres, secretari general de l'ONU (Europa Press/Jean Marc Ferre)


Una de les primeres reaccions a la retirada de fons dels Estats Units a l'OMS ha estat la d'António Guterres. El secretari general de les Nacions Unides ha criticat la decisió de Trump:

"Un cop hagi passat la pàgina d'aquesta epidèmia, s'haurà de mirar enrere i comprendre com va aparèixer aquesta malaltia https://www.ccma.cat/324/trump-anunciara-avui-la-seva-decisio-sobre-lacord-nuclear-amb-liran/noticia/2854259/ i com va propagar la seva devastació tan de pressa a tot el món, i com tots els involucrats van reaccionar a la crisi. Però ara no és aquest moment. De la mateixa manera que no és aquest moment, tampoc no és el moment de reduir els recursos per a les operacions de l'Organització Mundial de la Salut o qualsevol organització humanitària, en la lluita contra el virus."


Aquesta decisió de Donald Trump recorda d'altres reaccions expeditives, com la seva sortida de la UNESCO, del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, de l'Acord de París sobre el canvi climàtic o del pacte nuclear amb l'Iran.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutOMSTrump Estats UnitsONU
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut