L'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Nikki Haley en la intervenció davant el Consell de Drets Humans
L'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Nikki Haley en la intervenció davant el Consell de Drets Humans

Els EUA es retiren del Consell de Drets Humans de l'ONU perquè és "hipòcrita"

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, felicita immediatament Trump per aquesta decisió

Actualitzat

Els Estats Units s'han retirat del Consell de Drets Humans de l'ONU. L'administració de Donald Trump justifica aquest nou desaire a les Nacions Unides amb l'argument que el Consell dona cabuda a països que no respecten els drets humans i que, a més, té un clar biaix antiisraelià.

El govern nord-americà compleix l'amenaça que va fer ara fa un any i abandona el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides perquè, en paraules de l'ambaixadora davant l'ONU, NIkki Haley, "és una claveguera de biaixos polítics que protegeix països violadors dels drets humans".

Els EUA es converteixen en el primer estat membre a retirar-se voluntàriament d'aquest consell creat al 2006 per investigar i denunciar violacions de drets humans arreu del món. El secretari d'Estat, Mike Pompeo, l'acusava de ser "vergonyosament hipòcrita" en el seu funcionament.

"El Consell de Drets Humans s'ha convertit en un exercici de vergonyosa hipocresia que ignora molts dels pitjors violadors dels drets humans del món i acull dins del Consell alguns dels criminals més seriosos. Entre els membres hi ha governs autoritaris com la Xina, Cuba o Veneçuela i el seu continu i ben documentat biaix contra Israel és inadmissible."

 

 

Des de la seva creació, el Consell ha aprovat 70 resolucions de condemna a violacions dels drets humans per part d'Israel, 10 vegades més del que ha fet amb països com l'Iran. La decisió dels Estats Units confirma el seu menyspreu pels organismes multilaterals i el suport incondicional del seu aliat al Pròxim Orient, per qui també va abandonar la UNESCO l'octubre passat, i va reduir a la meitat la seva contribució per als refugiats palestins.

Netanyahu felicita els EUA

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, s'ha afanyat a felicitar els Estats Units per aquesta decisió en un comunicat enviat a Donald Trump.

"Israel agraeix al president Trump, al secretari d'Estat ( Mike) Pompeo i a l'ambaixadora (Nikki) Haley per la seva valenta decisió contra la hipocresia i les mentides de l'anomenat Consell de Drets Humans de l'ONU."


A Twitter, Netanyahu ha encetat un fil on critica el Consell i l'acusa d'esbiaixat, hostil contra Israel i d'estar obsessionat amb la que és l'"única democràcia genuïna" de l'Orient Mitjà, mentre que altres països de la zona "violen sistemàticament els drets humans". Considera que el consell ha "traït la seva missió de protegir els drets humans". "Prou és prou".

 

Els Estats Units han assegurat que ni l'ONU ni ningú els dictarà com han de defensar les seves fronteres.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Israel
Anar al contingut