La seu de la Unesco, a París (Reuters)
La seu de la Unesco, a París (Reuters)
París

Els Estats Units abandonen la Unesco

L'organització de l'ONU per a l'Educació, la Cultura i la Ciència ha anunciat que els EUA es retiren

Actualitzat

La directora general de la Unesco, Irina Bokova, ha anunciat que els Estats Units han decidit retirar-se de l'organització, després que l'any 2011 decidissin suspendre el pagament de les seves contribucions quan l'organització va acceptar Palestina com a membre de ple dret.

La responsable de l'organització de l'ONU per a l'Educació, la Cultura i la Ciència ha assenyalat en un comunicat que el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, els ha notificat oficialment aquesta decisió.

Bokova ha assegurat que "lamenta profundament" la decisió del govern nord-americà i ho considera "una pèrdua per al multilateralisme".

"En el moment en què la lluita contra l'extremisme violent demana una inversió renovada en educació i diàleg intercultural per prevenir l'odi, és profundament lamentable que els EUA es retirin de l'agència de les Nacions Unides que s'ocupa d'aquests assumptes."

Els EUA esgrimeixen la "tendència anti-Israel"

Per la seva banda, els Estats Units han mencionat com a motius d'aquest adéu la necessitat d'una reforma i una suposada "tendència anti-Israel" de l'organisme multilateral. La portaveu del Departament d'Estat, Heather Nauert, ha expressat el seu desig d'establir una missió permanent com a país "observador" davant de l'organisme:

"Aquesta decisió no s'ha pres a la lleugera i reflecteix les preocupacions dels Estats Units amb els creixents endarreriments a la Unesco, la necessitat d'una reforma fonamental a l'organització, i la tendència anti-Israel continua a la Unesco."

La retirada dels EUA de la Unesco entrarà en vigor el 31 de desembre del 2018.

Israel inicia els tràmits per marxar

El mateix dia que els EUA han anunciat que deixen la Unesco, Israel també ha començat els tràmits per fer-ho. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha donat instruccions al ministeri d'Afers Exteriors perquè iniciï les preparacions per deixar l'organització.

Anar al contingut