Una infermera vacunant un nadó a Tortosa (ACN)

La vacuna del rotavirus s'incorporarà al calendari vacunal: per a què serveix

El ministeri i les comunitats autònomes també han acordat nous cribratges neonatals i de càncer de cèrvix i avançar les proves de detecció del VPH en dones dels 35 als 30 anys

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat noves mesures de prevenció de la salut de la població per a diversos grups d'edat, entre les quals afegir al calendari vacunal públic la vacuna del rotavirus.

El rotavirus és un virus molt contagiós que produeix gastroenteritis aguda durant la infància --inflamació de la membrana interna de l'intestí causada per un virus, un bacteri o per paràsits. Afecta principalment lactants i infants menors de cinc anys. De fet, és la principal causa de diarrea en aquest grup de població, a qui també els provoca vòmits, febre i deshidratació, uns problemes que poden fer acabar els infants a l'UCI.

La vacuna protegeix contra les gastroenteritis greus per rotavirus, però com que les infeccions no són mortals, no ha estat inclosa, fins ara, al calendari vacunal a Catalunya. Ara, les comunitats autònomes la finançaran dins del seu calendari vacunal abans de finals del 2025.


Menys infants celíacs, un efecte inesperat i positiu de la vacuna

Una de les raons d'aquesta incorporació és que la vacuna del rotavirus s'ha demostrat efectiva també per reduir la celiaquia en infants. I és que els casos de celiaquia en menors d'un a cinc anys s'han reduït a la meitat en una dècada, segons un estudi fet per investigadors de Mútua de Terrassa, que ho han atribuït a la generalització de la vacuna del rotavirus.

Un 50% dels infants a Catalunya estan vacunats de rotavirus, encara que la vacuna no sigui finançada per la sanitat pública.

La celiaquia és una malaltia autoimmune que danya la mucosa intestinal i dificulta l'absorció dels nutrients. Els que la pateixen no toleren el gluten. Un 20% de la població té una alta predisposició genètica a la celiaquia, però no vol dir que acabin sent celíacs. Hi ha d'haver un desencadenant que l'activi com, per exemple, una inflamació vírica --segons explica Roger Garcia Puig, cap de Pediatria de l'Hospital Mútua de Terrassa:

"Com que el rotavirus és un virus que provoca molta inflamació al budell, hi ha pacients que comencen a mostrar símptomes de celiaquia just després d'una gastroenteritis per rotavirus."

La celiaquia necessita un desencadenant, com pot ser una infecció intestinal (3Cat)

Més cribratges neonatals i del virus del papil·loma humà

A la reunió que s'ha fet entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes aquest dijous, també s'ha decidit incorporar dos nous cribratges neonatals, per a cardiopaties congènites i tirosinèmia, als set que ja existeixen.

Els que ja es fan són els que detecten hipotiroïdisme congènit, fenilcetonúria, fibrosi quística, deficiència d'acilcoenzim A-deshidrogenasa de cadena mitjana (MCADD), deficiència de 3-hidroxiacilcoenzim A-deshidrogenasa de cadena llarga (LCHADD), acidèmia glutàrica de tipus I (GA-I) i anèmia falciforme.

Pel que fa a la població adulta, s'ha decidit avançar la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) en les dones dels 35 als 30 anys, que es farà periòdicament cada 5 anys.

Igualment, es modificaran les condicions de cribratge del càncer de cèrvix per diferenciar entre les dones vacunades i no vacunades d'entre 25 i 29 anys.

 

ARXIVAT A:
SalutVacunes
Anar al contingut