Menys infants celíacs, un efecte inesperat i positiu de la vacuna pel rotavirus

Un estudi relaciona la vacuna del rotavirus amb una disminució del 50% de la celiaquia

Actualitzat

Un estudi per saber quin percentatge de la població té celiaquia a Catalunya ha tingut uns resultats sorprenents. Investigadors de l'Hospital Mútua de Terrassa han comparat les dades del 2004-07, amb les de 10 anys més tard. En infants d'un a cinc anys, els casos de celiaquia s'havien reduït a la meitat.

Repassant diferents variables, l'explicació amb més pes és la generalització de la vacuna del rotavirus durant aquest temps, segons l'estudi publicat a la revista Nutrients.

Aquesta vacuna ha passat de ser anecdòtica a portar-la la meitat dels nens, malgrat que no està finançada per la sanitat pública i els pares l'han de pagar.

D'aquesta manera, no només queden protegits els nens vacunats, sinó que ja fa un efecte d'immunitat de grup, perquè el virus circula menys. I és el virus --no la vacuna en si-- el que està involucrat en la celiaquia, tal com explica Maria Esteve, cap del servei de l'Aparell Digestiu de l'Hospital Mútua de Terrassa: "La vacuna el que fa és que el percentatge de nens que tenen la infecció per rotavirus sigui menor".

"Si no tens la infecció, tens menys risc d'activar la malaltia si estàs predisposat a tenir-la"


Per què passa aquest fenomen?

La celiaquia és una malaltia autoimmune que danya la mucosa intestinal i dificulta l'absorció dels nutrients. Els que la pateixen no toleren el gluten. Té un component genètic, però necessita alguna cosa més per activar-se.

Així ho explica Maria Esteve: "Hi ha un 20% de la població que té uns gens que predisposen a la malaltia celíaca, en canvi, un 20% de la població no té malaltia celíaca".

Roger Garcia Puig, cap de Pediatria de l'Hospital Mútua de Terrassa, explica que perquè es desencadeni la malaltia hi ha d'haver alguns detonants, com poden ser les infeccions víriques.

"Com que el rotavirus és un virus que provoca molta inflamació al budell, hi ha pacients que comencen els símptomes de la celiaquia just després d'una gastroenteritis per rotavirus."

Els investigadors han utilitzat exactament la mateixa metodologia per recollir les dades amb 10 anys de diferència. La població analitzada, diuen, és representativa de la població catalana en general. Per tot això, consideren que les seves troballes tenen una gran solidesa científica.

Un nen menjant un plat de pasta
La reacció al gluten pot començar de ben petits si han passat pel rotavirus (iStock)

Un efecte ja observat

Quan s'estaven fent els assajos clínics de la vacuna del rotavirus, fa uns 20 anys, també es va veure un resultat similar. Els nens que havien rebut la vacuna tenien molt menys risc de patir celiaquia que els nens que havien rebut placebo.

En general, es creia que la celiaquia era una malaltia que en l'edat pediàtrica anava a més, i no pas a menys. El cas és que ara es diagnostica molt millor que fa un temps i, per tant, se'n troben més casos que abans.

Roger Garcia Puig explica que abans es diagnosticaven els casos de celiaquia típica: "un nen amb mal de panxa, distensió, diarrea i pèrdua de pes". Ara, argumenta, es diagnostiquen des de l'Atenció Primària "nens amb símptomes molt lleus".

"Els pediatres ja tenen l'ull molt afinat i, al mínim símptoma, la diagnostiquen en nens."


Què és el rotavirus?

El rotavirus és un virus molt contagiós que provoca gastroenteritis. En lactants, la primera infecció pot causar una infecció molt greu, que el nadó es deshidrati i necessiti atenció mèdica i ingrés, inclús a l'UCI pediàtrica.

La malaltia és greu, però no mortal en entorns com el nostre, amb sistemes sanitaris potents, a diferència d'altres països amb rendes més baixes.

En part per això, malgrat que els pediatres la recomanen, a Catalunya aquesta vacuna no està inclosa dins del calendari de vacunes sistemàtiques finançades per la sanitat pública.

Aquest estudi dels investigadors de Mútua de Terrassa apunta un valor més --tot i que no és el principal-- de la vacuna.

ARXIVAT A:
SalutAlimentacióVacunesInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut