Barcelona

La relliscada de Rajoy sobre la nacionalitat espanyola, protagonista als actes de campanya

Totes les candidatures han parlat en els seus actes de l'entrevista del president espanyol

Actualitzat

El cap de llista de Junts pel Sí per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre a Lleida, el Pirineu i l'Aran, Josep maria Forné, ha intervingut en una plaça de Sant Joan plena a la capital de les terres de Ponent en un acte molt animat amb molt públic, amb nombrosa presència d'estelades i interromput constantment per crits d'independència. La majoria dels que han intervingut fins ara han sucat pa en la relliscada del president del govern espanyol Mariano Rajoy sobre la nacionalitat espanyola començant pel mateix número quatre Artur Mas que ha dit que les declaracions de Rajoy demostren que tot el que han estat dient les últimes setmanes, aquesta campanya de la por, és mentida.

"Això només demostra que tot el que han estat dient i avui han ficat tots els peus a la galleda i estava ben plena d'aigua. demostra que tot el que han estat dient és mentida. Tot és mentida".

També n'ha parlat en aquest míting, que tancarà que tancarà el cap de llista per Barcelona, Raül Romeva, el número 5 per Barcelona, Oriol Junqueras.

"Si ens haguessin escoltat alguna vegada en els últims anys o lustres o dècades, aquesta se l'hauria d'haver sabut perquè serà que aquesta que li han preguntat no l'hem explicat vegades i vegades a Europa, a Brussel·les i a Estrasburg, aquí i a tot arreu".

Científics i catedràtics catalans de prestigi internacional com com Joan Massagué o Manel Esteller, referents en la investigació sobre el càncer, han firmat un manifest a a favor Junts pel Sí. Consideren que és la millor opció que pot garantir el creixement del sistema d'investigació català. En l'escrit són molt crítics amb la gestió del govern espanyol. Entre els firmants també hi ha el metge Bonaventura Clotet, el cardiòleg Ramon Brugada o el politòleg Carles Boix.

Miquel Iceta s'ha fet acompanyar per la presidenta andalusa, Susana Díaz, al míting que han fet a Mataró, un feu socialista reconquerit als convergents en les darreres municipals. Díaz ha demanat a Mas que el 28 sigui conseqüent:

"També li demano una cosa a Mas, que si el 27 –que espero que sigui així- els catalans parlen amb claredat, amb molta claredat, aguanti i es quedi i no marxi corrent"

Iceta afirma que Espanya és molt més que Rajoy, a qui ha recordat la patinada d'avui:

"Que pobret, avui hem descobert a més que no sap ni com s'adquireix la nacionalitat espanyola, la qual cosa en un president del govern d'Espanya comença a ser una mica preocupant. Però, també us diré, Espanya tampoc és Pedro Sánchez"

El míting central del PPC a Tarragona ha estat protagonitzat per Mariano Rajoy, que ha omplert l'Auditori de la Fira de Reus. Abans ha tingut una passejada pel centre de la ciutat una mica accidentada, perquè l'ha rebut un grup de persones amb crits d'independència i també alguna escridassada

Rajoy no ha fet cap referència concreta a la polèmica de la nacionalitat espanyola, si els catalans la mantindrien o no en cas d'independència, però sí que ha dit un argument que utilitza sovint, que és que els catalans, si Catalunya es converteix en independent, perdrien els drets que tenen actualment com a espanyols i com a europeus. En el míting hi ha participat també el cap de llista del PP català, Xavier Garcia Albiol, que ha criticat Artur Mas i ha dit que ni escolta ni sent el que li diuen els líders europeus.

Rajoy ha fet una crida a la participació, a què la gent vagi a votar per aconseguir frenar l'independentisme en les eleccions de diumenge.

"Per primera vegada a la història, almenys que jo conegui, hi ha un partit polític que es presenta a les eleccions amb un únic punt al seu programa, que és incomplir la llei. Com demanaran al conjunt dels ciutadans que compleixin la llei?"

García Albiol ha dit:

"Senyor president, qui t'ha vist i qui et veu. T'has convertit en una caricatura de tu mateix"

Aquest dimarts era el torn del líder d'EUiA a donar suport a Lluís Rabell. Alberto Garzón ha dit que, si Rajoy no sap el que defensa, que deixi votar a la gent.

"Mariano Rajoy sense tenir-ne ni idea del que està defensant, quan el que hauria de fer és deixar de parlar per la gent i deixar que es consulti a la gent perquè siguem els pobles els que decidim el nostre futur".

Rabell ha dit que per Mas el millor que li podria passar és que Ciutadans fos la segona força al Parlament:

"Presentar-se ell com la catalanitat i tenir enfront una força política que defensa i comparteix els mateixos valors antisocials".

Unió alerta que si triomfa l'independentisme hi haurà un xoc de trens i Catalunya, diuen, és le tren petit. N'ha parlat a Girona el número 1  d'Unió en aquesta circumscripció, Xavier Dilmé, convençut que l'alternativa és la moderació, el diàleg que proposen els democristians.

"Hem passat de 12 diputats a cap, passant pel cinc, el tres, el quatre i el 23. Sembla el bingo. Estic convençut que Unió Democràtica de Catalunya té espai polític perquè el centre polític hi és, hi és. Ara hi ha molt de fum, però el centre polític hi és i hem de ser persistents".

Míting de Ciutadans a Cornellà, en una nova prova de la seva ofensiva a l'àrea metropolitana. Des d'allà, Albert Rivera ha acusat Mariano Rajoy de falta de lideratge per l'episodi que ha protagonitzat avui a la ràdio. La prova, diu, que el canvi també ha d'arribar a Espanya perquè el PP no aborda els problemes:

"Jo a vegades tinc la sensació de dir: ‘per favor, deixin-nos guanyar i no diguin res, no diguin res'. Perquè cada cop que un ministre obre la boca, cada cop que Rajoy fa el que ha fet avui a la ràdio... jo crec que et fan gols en pròpia porteria. Aleshores, jo només vull dir-los: ‘si us plau, deixin-nos guanyar, coneixem Catalunya'" .

Des de la CUP s'ha optat per la ironia al comentar les declaracions de Mariano Rajoy sobre la nacionalitat espanyola. Un president, han dit, que vol defensar una legalitat que desconeix. Isabel Vallet:

"Mariano Rajoy és una garantia d'independentisme. Cada vegada que fa unes declaracions, la gent està més convençuda que cal trencar amb aquest estat que usa la por i l'amenaça cap a les classes populars com la manera normal de funcionar i, per tant, li agraïm aquestes declaracions i volem que en segueixi fent més".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut