La mascareta torna a ser obligatòria a partir d'ara a centres sanitaris i sociosanitaris

La mesura s'aplica, de moment, a Catalunya, el País Valencià, Aragó i Múrcia i aquest dimarts s'hi afegeixen les Canàries i Astúries

RedaccióActualitzat

Des d'aquest dilluns, la mascareta torna a ser obligatòria a tots els centres sanitaris de Catalunya, davant l'increment de contagis de virus respiratoris com refredats, grip i covid.

La mesura afecta els centres d'atenció primària, els hospitals i els centres sociosanitaris. De moment, les farmàcies i les residències en queden fora, però als espais on conviu gent gran es recomana també portar mascareta.

El govern català va prendre la decisió de tornar a imposar l'ús de mascareta als centres sanitaris i sociosanitaris divendres 5 de gener "davant l'increment de virus respiratoris".

Han passat només sis mesos des que el 5 de juliol del 2023 es va publicar al BOE l'acord ministerial perquè la mascareta deixés de ser obligatòria a centres sanitaris i sociosanitaris i farmàcies. Una mesura que es va imposar al principi de la pandèmia de la covid. 

La incidència de la grip s'ha triplicat a Catalunya en les últimes quatre setmanes i ara és de 153 casos per 100.000 habitants. La incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes se situa, ara mateix, en 845 afectats per 100.000 habitants i s'han registrat 66.565 casos. 

Tot i l'elevada incidència de casos, les xifres de vacunació d'aquest hivern són de les més baixes dels últims anys. El Departament de Salut ha fet una crida a vacunar-se contra la grip i la covid a tots aquells que encara no ho hagin fet per ajudar a descongestionar els CAP i els hospitals. Salut insisteix que és important fer-ho abans que s'arribi al pic de contagis.

El Ministeri de Sanitat imposa la mascareta

La mascareta serà obligatòria als centres sanitaris de tot Espanya aquest dimecres, per ordre del Ministeri de Sanitat. L'objectiu, segons el departament, d'igualar la protecció davant dels virus respiratoris de tots els ciutadans i emparar jurídicament les comunitats que ja l'han implantat.

De moment, a més de Catalunya, són el País Valencià, Aragó i Múrcia. Aquest dimarts s'hi afegeixen les Canàries i Astúries.

Aquesta decisió, segons el ministeri, es pren en virtut de l'article 65 de la llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, que regula la declaració d'actuacions coordinades en salut pública i que "obliga totes les parts".

S'ha sabut després que aquest dilluns el ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que ha reunit la ministra Mónica García i els responsables de cada comunitat, ha acabat sense acord sobre l'obligatorietat de la mascareta.  

Sanitat ha defensat fer-la obligatòria temporalment als centres de salut, però s'ha trobat amb l'oposició d'algunes comunitats on governa el PP. Madrid ha estat la comunitat que s'ha mostrat més reticent.

Una mesura transitòria mentre dura el pic epidèmic de grip, covid i altres virus respiratoris. 

En aquesta reunió, Catalunya ha demanat que l'Estat torni a permetre les baixes automàtiques i les declaracions responsables d'absència, figures que ja van funcionar durant la covid en el marc de l'estat d'alarma, i que s'han de regular en l'àmbit estatal.

ARXIVAT A:
SalutVacunesCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut