Les claus de la baixa vacunació en plena epidèmia de virus respiratoris

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, alerta que encara no s'ha arribat al pic de contagis i que les properes setmanes hi haurà força casos

Noemí Prous GómezActualitzat

Davant l'elevada transmissió de virus respiratoris i per ajudar a descongestionar els CAP i els hospitals, el Departament de Salut ha fet una crida a vacunar-se contra la grip i la covid a tots aquells que encara no ho hagin fet.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, insisteix que és important fer-ho abans que s'arribi al pic de contagis. La incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes se situa, ara mateix, en 845 afectats per 100.000 habitants i s'han registrat 66.565 casos:

"Possiblement a partir de la setmana que ve o l'altra la corba començarà a baixar, però les onades de la grip són simètriques i això vol dir que encara queden setmanes en què hi haurà força casos. La millor mesura per frenar la transmissió és la vacunació."

Cabezas alerta que és important fer-ho per protegir-se de la grip, però també de la covid, que "no hem deixat de tenir al nostre voltant" i que suposa un 12-13% dels virus que estan circulant.

Ara mateix, segons Salut, un 70% de les persones ingressades per aquesta causa als hospitals de l'ICS, no s'havien posat la vacuna i la gran majoria eren majors de 60 anys.

Una persona es vacuna en un centre d'atenció primària
Una persona es vacuna en un centre d'atenció primària

Baixa vacunació

Tot i l'elevada incidència de casos, les xifres de vacunació d'aquest hivern són de les més baixes dels últims anys. Segons dades del Departament de Salut, pel que fa a la grip, només ho han fet el 46% dels majors de 60 anys.

Per aquestes dates i en anys anteriors, ho havien fet més del 52%. Una xifra que baixa fins al 18% en el cas de les persones que es troben per sota d'aquesta edat i que presenten factors de risc.
 

 

Les dades també són baixes pel que fa a la vacunació de la covid. Dels majors de 60 anys, només s'ha vacunat un 40%, mentre que de la població en risc per sota dels 60 anys, ho ha fet un 9%.

Cabezas apunta com a possibles causes d'aquesta davallada de la vacunació, el fet que el fred hagi arribat més tard que altres anys i el cansament provocat per la pandèmia:

"Després d'haver-nos subministrat diverses vacunes, la gent vol passar pàgina. A banda, la majoria de la població que ara ha tingut la covid i no ha estat greu, ha perdut la por a la malaltia, però cal tenir en compte que -en persones amb factors de risc o d'una edat avançada- la situació es pot complicar."

L'epidemiòleg de l'Hospital Clínic i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, Antoni Trilla, també remarca que la vacunació ha anat retrocedint any rere any:

"Ens hem vacunat poc, una mica menys que cada any, i la vacuna de record de la covid -que es va recomanar que s'administrés simultàniament amb la de la grip- ha estat baixa. Ens hem vacunat una mica menys, i la vacuna, en alguna de les soques, potser no és tan efectiva com ens hagués agradat. El còctel fa que el nombre de casos pugui pujar."

La campanya de vacunació també ha coincidit amb la vaga indefinida d'infermeres que hi ha des del 12 de desembre i que també ha fet que, per a alguns usuaris, la vacunació hagi arribat tard perquè se'ls ha anul·lat la visita que tenien programada. De fet, encara avui hi ha dificultats per trobar hora per poder vacunar-se.
 

Immunització de menors

Aquest també ha estat el primer any que la vacuna de la grip s'ha ofert a nadons de 6 mesos fins a nens de 5 anys. Tot i això, només un 25% se l'han posat.

Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, reconeix que "hi ha un camí important per fer", sobretot si es té en compte que la meitat dels ingressos que s'estan donant són per casos de grip.

La immunització de menors ha estat més efectiva per a casos de VRS que no pas per a casos de grip
La immunització de menors ha estat més efectiva per a casos de VRS que no pas per a casos de grip

On l'impacte sí que ha estat molt positiu ha estat amb la immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) a nadons per sota dels sis mesos i que ha suposat un reforç molt important en la prevenció de la infecció.

Segons Salut, la vacunació -que s'ha administrat des de l'octubre fins a la segona setmana de desembre- ha comportat una disminució important dels casos de bronquiolitis. Concretament, s'han reduït un 77% les visites a urgències, les hospitalitzacions han baixat un 84,5% i hi ha hagut un 87,4% menys d'ingressos a l'UCI, en comparació amb l'any anterior.

Davant l'auge de contagis de virus respiratoris i com a mesura addicional, el govern ha tornat a fer obligatori l'ús de la mascareta a tots els centres sanitaris de Catalunya. Així, caldrà portar-la en centres d'atenció primària, hospitals i centres sociosanitaris. Per ara, les farmàcies i les residències en queden fora.

ARXIVAT A:
SalutVacunesCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut