Barcelona

El cognom patern ja no té preferència en inscriure el fill al registre civil

En cas de desacord, la llei preveu que es deixaran tres dies de coll perquè pare i mare en consensuïn l'ordre

RedaccióActualitzat

Aquest divendres entra en vigor la reforma del registre civil en virtut de la qual el cognom patern deixa definitivament de tenir preferència. A partir d'ara, el fill podrà portar primer el cognom de la mare, i després, el del pare. Aquest és l'únic apartat de la reforma del registre civil que entra en vigor aquest divendres.

En cas de desacord entre el pare i la mare sobre l'ordre dels cognoms, la llei preveu que es deixaran tres dies de termini perquè ho consensuïn. Si superat aquest lapse de temps mantenen la discrepància, serà el funcionari del registre qui ho decidirà. El Ministeri de Justícia apunta que aquest canvi no suposarà més feina per als funcionaris i preveu que el desacord entre la parella només es donarà en casos excepcionals. 

♦El cognom del pare predomina al món, però no pas a tot arreu

Des de l'any 2000, però, es permetia inscriure el nen amb el cognom de la mare en primer lloc si els pares enviaven una sol·licitud al jutge encarregat del Registre Civil i una declaració de mutu acord sobre el canvi en l'ordre dels cognoms. Aquest canvi afectava igualment tots els fills de la parella. Si bé en cas de no haver-hi consens, es donava preferència, per defecte, al cognom patern.

Anar al contingut