Nadó
Nadó

El cognom patern deixa definitivament de tenir preferència

Els pares s'hauran de posar d'acord en l'ordre dels cognoms; si no ho fan, ho decidirà el Registre Civil

RedaccióActualitzat

El cognom patern ja no prevaldrà a partir del 30 de juny, quan entrarà en vigor la reforma del Registre Civil. A l'hora d'inscriure un fill nounat, els pares hauran de posar-se d'acord en l'ordre dels cognoms.

Des de l'any 2000 es permet inscriure el nen amb el cognom de la mare en primer lloc, si els pares envien una sol·licitud al jutge encarregat del Registre Civil i una declaració de mutu acord sobre el canvi en l'ordre dels cognoms. Aquest canvi afectava igualment tots els fills de la parella. Si bé, en cas de no existir consens, es donava preferència per defecte al cognom patern.

Ja no serà per defecte

Amb l'entrada en vigor de la nova llei s'obliga els pares que facin constar expressament l'ordre dels cognoms en la sol·licitud d'inscripció en el Registre Civil, un canvi que permet "apropar-se més a la igualtat", segons assenyala la lletrada Anna Salort, especialista en Dret de Família i Dret Civil d'ABA Advocades.

Si no es fa constar l'ordre, o bé els progenitors estan en desacord, transcorregut el termini de tres dies serà el propi encarregat del Registre Civil qui estableixi aquest ordre atenent l'interès superior del menor, però no posant per defecte el del pare.

Salort assenyala que els recursos als quals podria recórrer aquest encarregat per donar preferència a un o un altre cognom: l'ordre alfabètic, per sorteig o l'estètica, és a dir, que soni millor en combinació amb el nom.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut