Aquest divendres s'estrena "El rey de La Habana"

Arriba als cinemes l'última pel·lícula d'Agustí Villaronga, "El rey de La Habana", amb participació de Televisió de Catalunya

Divendres 16 d'octubre, s'estrena als cinemes l'última pel·lícula d'Agustí Villaronga, "El rey de La Habana", amb participació de Televisió de Catalunya, que retrata la Cuba del novel·lista Pedro Juan Gutiérrez. Una visió molt al límit d'una època realment convulsa, la del "període especial en temps de pau" durant els anys 90. El film va ser present en la secció oficial de la 63a edició del Festival de Sant Sebastià.  Yordanka Ariosa va ser guardonada amb la Concha de Plata a la millor actriu pel seu paper de Magda, una jove del barri Centro de La Habana que fa el que faci falta per sobreviure i arriba a prostituir-se quan cal.

explica el mateix Villaronga: "De Cubes n'hi ha moltes, i ben diverses, però la Cuba que vol reflectir  ‘El rey de La Habana'  és la del novel·lista Pedro Juan Gutiérrez i el seu barri Centro de La Habana. Una visió molt al límit, desequilibrada i fins podíem dir exagerada, que correspon a una època realment convulsa: la del ‘període especial en temps de pau', que durant els anys 90 va portar els seus habitants a una cruïlla difícil de resoldre. El somni de la Revolució s'esvaïa a poc a poc davant la precarietat en què es va convertir la seva existència. Els més joves, i sobretot els de les classes socials més baixes, es van veure abocats a una manera de viure presidida per la fam i mancances de tot tipus. Ells no havia viscut els ideals de la Revolució, simplement pagaven les conseqüències d'un desordre polític provocat per la caiguda del bloc soviètic i l'embargament dels Estats Units. Sense feina i de vegades sense casa, el futur deixava d'existir, el passat semblava ser una utopia i el present es convertia en fam i misèria. Mera subsistència."

Aquesta pel·lícula pretén donar veu als sense veu. I ho fa, igual que els seus personatges, sense passar pel sedàs del que és raonable o intel·lectual, que està completament al marge de les seves vides. Són veus primàries, instintives, salvatges i amb humor, malgrat la seva terrible situació.

Sinopsi

Reinaldo , després de fugar-se d'un correccional tracta de sobreviure als carrers de l'Havana de finals dels 90, una de les pitjors dècades per a la societat cubana.

Esperances, desencants, rom, bon humor i, sobretot, la fam l'acompanyen en el seu deambular, fins que coneix Magda i Yunisleidy, també unes supervivents com ell.

Entre els braços de l'una i de l'altra, intentarà evadir-se de la misèria material i moral que l'envolta, vivint fins al límit l'amor, la passió, la tendresa i el sexe més desvergonyit.

 

Fitxa tècnica i artística

Direcció i guió adaptat: Agustí Villaronga (basat en la novel·la de Pedro Juan Gutiérrez)
Producció: Luisa Matienzo
Coproducció: Celinés Toribio
Producció executiva: Luisa Matienzo i Celinés Toribio
Producció associada: Gabriel Tineo, Óscar Villanueva, Àngel Hernández Olmo, Jamal Zeinal Zade i Dan Wechler
Intèrprets: Maykol David Tortoló (Reinaldo), Yordanka Ariosa (Magda), Héctor Medina (Yunisleidy), Chanel Terrero (Yamilé), Jonathan Maravilla (Cheo), Ileana Wilson (Fredesbinda) i José María Sánchez (enterrador), entre d'altres.
Direcció de fotografia: Josep Maria Civit
Direcció de producció:  Josep Amorós, Carla Jovine
Director d'art: Alain Ortiz
Música: Joan Valent

"El rey de La Habana" és una coproducció de Pandora Cinema, Tusitala i Esencia Films (República Dominicana), amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Canal + i TVE i el suport d'Ibermedia, l'ICEC i l'ICAA.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut