Pròxim Orient

Israel adverteix Gaza de "l'inici d'una nova fase de la guerra contra el terror"

L'ofensiva israeliana sobre la Franja de Gaza per derrocar Hamas pot endurir-se les pròximes hores. Així ho ha advertit l'exèrcit hebreu a la població palestina a través d'octavilles i missatges telefònics. Israel estaria preparant, doncs, una tercera fase en aquesta guerra i, si primer van ser els bombardejos, i després l'entrada de les tropes a la franja, ara s'intueix que poden començar a actuar en zones urbanes. Els intents diplomàtics al Caire, mentrestant, no estan donant cap resultat i ni Hamas ni Israel donen senyals d'avançar cap a l'alto el foc.

Actualitzat
Els habitants de Gaza han rebut dos tipus de missatges d'Israel des del cel: el primer, en forma de milers de fulls volants que, literalment, diuen: "Començarem una nova fase en aquesta guerra contra el terror. Us aconsellem que no ajudeu Hamas i que no estigueu a prop d'ells." El segon missatge ha estat en forma de centenars de bombes i míssils que han castigat una mica més la franja i han fet elevar el nombre de morts fins a més de 850.

Israel pressiona psicològicament els habitants de Gaza advertint-los que aviat intensificaran una ofensiva que ja entra en la tercera setmana. Després d'assetjar Gaza per terra, mar i aire, se sospita que Israel ordenarà als seus soldats entrar a les zones urbanes. L'exèrcit hebreu avisa la gent que s'aparti dels centres en poder de Hamas.

Toc
d'alerta de Creu Roja

Mentrestant, s'ha conegut una nova denúncia de la crisi humanitària que viu la població de Gaza. Creu Roja alerta que la situació dels civils palestins és cada vegada més precària, especialment d'aquells atrapats en zones de combat. L'entitat ha relatat una trucada de telèfon d'una família de 40 membres, la meitat dels quals menors, que portaven sis dies sense poder beure aigua perquè el seu pou havia estat destruït pels atacs. És només un exemple de les desenes de trucades d'auxili que rep Creu Roja diàriament.

Guerra contra Hamas

Israel assegura que l'objectiu és acabar amb Hamas i el llançament de coets des de Gaza a territori israelià. De moment, però, encara no ha pogut aturar els projectils. Aquest dissabte se n'han comptat deu, molts menys que fa uns dies, que han ferit quatre israelians.

L'exèrcit hebreu, però, ha pogut informar de la mort d'un responsable de les milícies de Hamas, Amir Mansi. Segons l'exèrcit, el milicià ha estat trobat en una operació militar terrestre quan es disposava a llançar un coet. En l'operació hi haurien resultat ferits dos milicians més.

Mentrestant, des del Líban, Hezbollah assegura que està preparada "per afrontar qualsevol estupidesa" i adverteix que té "la saviesa, la mesura i la força" per respondre a un atac de l'exèrcit hebreu si finalment Israel decideix agafar com a excusa el llançament de coets contra territori israelià des del Líban.

Contactes diplomàtics

Egipte és escenari de contactes diplomàtics per aconseguir un alto el foc. Una delegació de Hamas negocia al Caire una sortida a la crisi. Fins allà també hi ha anat el president palestí, Mahmud Abbas, que ha pressionat el moviment islamista perquè accepti la iniciativa egípcia. Ara per ara, però, la diplomàcia està estancada i no sembla que ni els uns ni els altres estiguin disposats a aturar la violència.

També, segons el diari britànic "The Times", la comunitat internacional treballa en un pla de pau alternatiu que suposaria que l'Autoritat Nacional Palestina recuperés el control de Gaza. La notícia arriba poques hores després que l'ONU anunciés que reprenia l'activitat a la franja, suspesa des de dijous per la mort d'un dels seus treballadors.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut