Barcelona

Puigcercós assegura que Montilla ha rebut bé les "tres línies vermelles" d'ERC

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha sortit satisfet de la reunió de dues hores que ha mantingut amb el president de la Generalitat, José Montilla, al Palau de la Generalitat. Puigcercós, en la roda de premsa posterior a la reunió, ha assegurat que Montilla ha rebut bé les "tres línies vermelles" que posa com a condició el partit per continuar formant part del govern. El líder republicà ha reclamat al president català que mantingui una actitud de fermesa a Madrid per aconseguir avenços favorables en matèria estatutària. En aquest sentit, Puigcercós ha criticat l'actitud del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de qui ha dit que aplica a Catalunya la frase del "torni vostè demà".

Actualitzat

Puigcercós assegura que ha deixat molt clar al president de la Generalitat les "línies vermelles" que ERC posa com a condició per continuar donant suport al govern català, unes línies que, segons el líder republicà, han estat ben vistes pel president català. Els republicans demanen que el govern lideri una resposta unitària davant d'una eventual sentència del Tribunal Constitucional que retalli l'Estatut; que blindi per llei la immersió lingüística del català a les escoles, i que negociï un sistema de finançament més ambiciós, dins del marc que permet l'Estatut.

"Torni vostè demà"

El nou líder d'ERC ha exigit a Montilla que "estigui a l'altura del càrrec" durant la negociació del sistema de finançament de Catalunya i que no accepti "més del mateix". Puigcercós ha assegurat que amb la situació actual "el que està en qüestió no és el govern, sinó la mateixa institució de la Generalitat.

El republicà ha demanat a Montilla que es mantingui "ferm i contundent" amb el govern de Zapatero, tant a l'hora de parlar del nou finançament com dels traspassos de les competències compromeses, i ha estat molt crític amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de qui ha dit que "maltracta Catalunya". En aquest sentit, el president d'Esquerra ha afegit que la sensació que transmet Zapatero quan el govern va a Madrid a negociar els traspassos és la del "torni vostè demà".

El català, blindat per llei

En matèria educativa, Puigcercós ha reclamat al president la necessitat de blindar per llei la immersió lingüística del català a les escoles amb una nova llei d'educació, que hauria de contribuir també a recuperar l'autoritat moral del professor a les aules.

Qüestiona la legitimitat del TC

El president d'ERC ha rebutjat pronunciar-se sobre què passaria si el Tribunal Constitucional es pronunciés en contra de l'Estatut i, per tant, s'hagués de retallar el text. "Esperarem conèixer la sentència", ha afirmat, i ha afegit que "hem de ser prudents, ni tan sols sabem quins membres del Tribunal prendran la decisió". En aquest sentit, Puigcercós ha afirmat que el Constitucional "està poc legitimat" per decidir sobre l'Estatut, una opinió que, segons el republicà, és compartida pel president Montilla.

Anar al contingut