Madrid

Mas diu que s'ha trobat amb una paret sobre el dret a decidir en la seva reunió amb Rubalcaba

El president reconeix que els socialistes espanyols estan disposats a canviar la Constitució però només per millorar l'encaix territorial, com també ha reconegut el mateix Rubalcaba. On sí que hi ha acord en la reunió a tres entre Mas, Rubalcaba i Navarro és en la necessitat d'una relaxació de l'objectiu de dèficit.

RedaccióActualitzat
Dues setmanes després de l'entrevista amb Mariano Rajoy, el president de la Generalitat, Artur Mas, es va reunir diumenge a Madrid amb el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, per valorar la situació general del país. Va ser una trobada discreta, d'una hora de durada, en la qual es va analitzar una possible reforma constitucional que defensen els socialistes i tots tres van coincidir en la necessitat que es flexibilitzi el dèficit per l'asfíxia de Catalunya.

Tant el president de la Generalitat com el secretari general del PSOE coincideixen en l'opció de dialogar, però discrepen profundament en la qüestió del dret a decidir. Mentre que per Rubalcaba un acord sobre el dret a decidir és impossible i per tant és l'hora de superar el debat i parlar d'un nou model territorial, per Mas, una reforma constitucional ha d'incloure tant sí com no la possibilitat de fer una consulta.

El dret a decidir, "un tema fonamental"

Segons el president, que ha emmarcat la trobada en la ronda de contactes que porta a terme sobre el procés pel dret a decidir, Rubalcaba es va mostrar tancat i es va trobar amb un mur similar que el que es va trobar quan es va entrevistar amb Mariano Rajoy.  "Fora bo que parlessin amb el PP i que ens diguessin com pensen plantejar aquesta reforma de la Constitució", amb el benentès que si s'arriba a plantejar, "ja vaig advertir Rubalcaba que per nosaltres la introducció del dret a decidir pel poble de Catalunya era un tema fonamental en qualsevol reforma (de la Constitució) reclamat democràticament i pacíficament per una majoria de la societat catalana". I ha afegit: "No és un invent del president de la Generalitat, sinó que és un sentiment àmpliament compartit per la societat catalana".

Segons fonts coneixedores de la reunió, Rubalcaba va demanar al president de la Generalitat que s'impliqui en la reforma de la Carta Magna com a sortida a les tensions territorials. Els socialistes reclamen obrir la Constitució a les singularitats territorials de Catalunya i de la resta de comunitats autònomes i fer evolucionar l'estat autonòmic cap a un model federal.

En una entrevista a Onda Cero, Rubalcaba ha confirmat la trobada i ha explicat que va transmetre a Mas la necessitat "de restablir ponts i parlar del fons de la qüestió amb Catalunya". Segons el líder del PSOE, "a Espanya s'ha d'abordar el canvi constitucional per abordar, entre d'altres coses, la qüestió territorial".

Navarro: "Mas pot arribar a compartir un projecte general amb la resta d'Espanya"

Pere Navarro, que ha celebrat que el president de la Generalitat s'obrís al diàleg sobre una eventual reforma de la Constitució espanyola, creu que Mas "pot arribar a compartir un projecte general amb la resta d'Espanya". El primer secretari del PSC considera que la trobada a tres "obre la porta" a mantenir "un diàleg" freqüent, amb més reunions entre el PSC, CiU i el PSOE i a que Mas s'avingui a parlar de solucions a les inquietuds dels catalans que no passin necessàriament per la independència. "Valoro molt positivament la creació d'aquest espai de diàleg", ha dit Navarro des dels passadissos del Parlament.

Navarro, però, diu que aquest diàleg no implica que el PSC entri a negociar els pressupostos amb CiU.  De fet, en la reunió no es van entretenir gaire a parlar sobre els pressupostos catalans, que, de moment, no compten amb prou suport. Tampoc no es va tractar l'oferta que el president de la Generalitat ha fet últimament al PSC perquè entri al govern.

Un camí més pla sobre flexibilitzar el dèficit

En la trobada també es va parlar de la crisi i d'Europa, ha explicat Rubalcaba, i de la necessitat que la Comissió Europea doni més marge per complir amb l'objectiu de dèficit, qüestió en què hi va haver coincidència entre els tres líders. En aquest punt, Mas ha explicat: "Així com en el dret a decidir em vaig trobar amb una paret, sobre flexibilitzar el dèficit i fer un repartiment més equitatiu vaig veure el camí més pla, i espero que el PSOE insisteixi en aquesta línia".

Fonts del PSOE apunten que Rubalcaba i Mas havien parlat després de les eleccions catalanes i havien quedat per veure's. La reunió a tres bandes a Madrid s'ha fet només dues setmanes després de la trobada, també secreta, que el president de la Generalitat va mantenir a La Moncloa amb Mariano Rajoy, una cita que va servir per posar de manifest la sintonia en qüestions com la flexibilització dels objectius de dèficit per a les comunitats autònomes i la necessitat d'aplicar polítiques de creixement, però en què no hi va haver cap mena d'acostament pel que fa a la consulta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut