Una trentena de ramaders assalten l'Ajuntament de Llorca i obliguen a suspendre el ple

El consistori murcià votava sobre una decisió urbanística que, segons els opositors, bloqueja l'ampliació i construcció de macrogranges al municipi

RedaccióActualitzat

La polèmica per les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, que va posar en dubte la qualitat de la carn de les macrogranges espanyoles en una entrevista a "The Guardian", ja havia revifat per la campanya per les eleccions a Castella i Lleó del 13 de febrer. Però aquest dilluns un nou capítol ha fet que el model de ramaderia sacsegi la política espanyola.

El ple ordinari de l'Ajuntament de Llorca, a Múrcia, s'ha hagut de suspendre perquè una trentena de ramaders ha irromput per la força a l'edifici, el Centre de Desenvolupament Local, pocs minuts abans que comencés. Han desbordat el cordó policial i han forçat l'entrada a l'edifici.

Els assaltants volien "paralitzar" una moció que s'havia d'aprovar al ple. L'equip de govern pretenia incloure una modificació al Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) que suposaria, segons els opositors, aturar la implantació de granges d'engreix de bestiar o l'ampliació de les que ja hi ha dins del terme municipal.

L'alcalde, Diego José Mateos, del PSOE, ha dit que el ple s'ha hagut d'ajornar perquè "no podien assegurar la integritat dels assistents, no només dels regidors, sinó dels empleats municipals".

El batlle ha qualificat la protesta d'assalt a l'estil de la ultradreta al Capitoli dels Estats Units, ara fa poc més d'un any:

La protesta, en què han participat unes 700 persones en total, l'havia organitzada l'Associació de Defensa Sanitària de Bestiar Porcí de Lorca (Adespolorca). El portaveu Francisco Román no ha justificat la irrupció del ple, però ha dit que "els ànims estan al límit".

Román ha manifestat que entén "la situació per la qual passen moltes famílies del sector, atabalades per deutes amb els bancs, la baixa rendibilitat i la demonització que pateixen els ramaders". Segons l'entitat, la mesura que pretén aplicar l'Ajuntament afectaria entre 800 i 1.000 explotacions porcines del municipi.


La dreta i la ultradreta en responsabilitzen el PSOE

Els grups municipals del Partit Popular i de Vox, a l'oposició, que han participat a la manifestació dels ramaders, han rebutjat les formes de la protesta, però han donat suport a les reivindicacions. De fet, han responsabilitzat el PSOE de provocar la reacció pels seus "atacs" contra les granges.

El govern de la Regió de Múrcia, del PP, ha lamentat els actes i ha dit que "l'actitud d'uns quants no defineix ni pot representar la de tot un sector que es manifestava pacíficament". El president, Fernando López Miras, ha condemnat "qualsevol tipus de violència":

ARXIVAT A:
Ramaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut